11:38 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / REGION / PORUKE IZ VARNE: CILJ JE DA BUDEMO REGION MIRA I STABILNOSTI

PORUKE IZ VARNE: CILJ JE DA BUDEMO REGION MIRA I STABILNOSTI

U Varni je održan sastanak „jedan plus tri“. Predsednik Srbije i premijeri Grčke, Rumunije i Bugarske razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kao ključnih za privlačenje investicija i ekonomski razvoj regiona.

vucic-varna

To će biti i jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji, u prvoj polovini 2018. godine, a bugarski domaćini kažu da će to, zapravo, biti predsedavanje Balkana. „Cilj je da region bude region mira i stabilnosti, a ne problema za Uniju“, poručeno je iz Varne.

Bugarsko-grčki projekat „Od mora do mora“ da železnička pruga poveže po tri glavne luke dve zemlje dobiće dva nova kraka – ka Srbiji i Rumuniji. O tome su se dogovorili premijeri Bugarske, Grčke i Rumunije i srpski predsednik. Time će region privući nove investicije i sa istoka i sa zapada i ekonomski napredovati.

„Želimo da budemo motor napretka, Srbija je veoma važna i zbog Crnomorske strategije, zato nemojte biti iznenađeni prisustvom predsednika Vučića“, kaže premijer Bugarske Bojko Borisov.

Na Balkanu nema velikih, svi smo jednaki, ne treba u Evropi da budemo prepoznatljivi kao mesto ubistava, već kao mesto prosperiteta. Želimo da pomognemo Uniji da ne razmišlja o nama, da ne budemo problem, rekao je Borisov.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Srbiju važna interkonekcijska veza sa Bugarskom i da je tu najveći deo priprema izvršen, kao i da očekuje realizaciju u što skorijem roku.

„Istovremeno, razgovarali smo o politici. Srbija se nalazi na evropskom putu i ja sam zahvalan i Bugarskoj, i Rumuniji, i Grčkoj na velikoj podršci koju nam pružaju na tom evropskom putu. Jedini sam ovde koji predstavlja zemlju koja nije članica EU. Mislim da zajedno možemo mnogo toga da uradimo bolje za naše građane, za životni standard da EU bude rasterećenija i da ima manje problema nego što ima danas“, rekao je Vučić.

Ideja o infrastrukturnom povezivanju zemalja istočnog Balkana rodila se početkom jula u Solunu, na trojnom sastanku Ciprasa, Borisova i Vučića. Sredstva očekuju iz evropskog fonda za strateške investicije.

S druge strane, posle ulaska Kine u luku Pirej, ta trasa biće i interesantna i za najmnogoljudniju zemlju sveta za ulazak na evropsko tržište.

Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je da EU treba da odigra ulogu koja joj pripada kako bi se sačuvale demokratske vrednosti.

„Najpre moramo da rešimo unutrašnje probleme. Postoji nova vizija o Balkanu, zato ćemo uskoro sarađivati u oblasti energetike, transportnih veza, upravljanja krizama i bezbednosti“, rekao je Cipras.

„Pokrenuli smo saradnju sa Srbijom, mi smo deo Zapadnog Balkana koji može da bude ulaz ka Evropi, ili izlaz, imamo strateški i ekonomski interes, ali su nam važni i dobrosusedski odnosi. Bitno je da sve četiri države deluju kao jedan partner u odnosima sa ostalim delovima Unije“, rekao je Mihaj Tudose, predsednik Vlade Rumunije.

Do napretka regiona i preko rešavanja otvorenih pitanja. Predsednik Srbije sa premijerima regiona razgovarao je i o odnosu Brisela prema pitanju Kosova, a posle referenduma u Kataloniji.

„Ja sam zahvalan svojim prijateljima, oni, prirodno, o tome ne mogu da govore. Zahvalan sam što su mene danas saslušali kada sam govorio o jednom teškom problemu koji muči građane Srbije, a to jeste bio referendum u Kataloniji i drugačiji odnos Evropske komisije prema Srbiji i prema Španiji“, rekao je Vučić.

Mi podržavamo integritet Španije, to je nama izrazito prijateljska zemlja, ističe Vučić.

„Španija nije priznala nezavisnost Kosova, ali interesantno je da je EK različito reagovala i da je to bilo upereno protiv mog naroda i države. Dakle, da je Kosovo dobilo nezavisnost čak i ako nisu održali nikakav referendum, a da Katalonija, koja je makar ispunila nekakvu formu, ništa slično ne može da dobije, pa se mi Srbi ponekad pitamo zašto smo morali da budemo žrtva dvostrukih aršina i dvostrukih principa“, rekao je Vučić.

Sledeći susret zvaničnika Grčke, Bugarske, Rumunije i Srbije dogovoren je za decembar, a domaćin će biti predsednik Srbije.

Vučić: Na pritiske se neću obazirati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, posle stavova EU o Kataloniji i Kosovu, od EU ne očekuje ništa, a da se na pritiske neće obazirati.

„Očekujem da nastave da vrše pritisak da ne šaljem pismo (zvanični dopis Srbije zbog stava EU da je katalonski referendum nelegalan jer je Španija članica EU), da nastave pritisak da ne tražim odgovor na pismo, a onda da vrše pritisak za ne znam ni ja šta, to očekujem“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka u Varni.

U ovom trenutku, prema njegovim rečima, teško je pričati o poglavlju 12 ili 14 ili vladavini prava, kada je upravo EU pravo bacila pod noge. „O kom poglavlju ili vladavini prava da pričam – danas kada je pokazano da je pravo stavljeno pod noge“, rekao je Vučić.

Kad se sa tim suočite i budete žrtva takve politike, koja nije zasnovana na principima, postavlja se pitanje šta da radite, rekao je Vučić.

 

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *