5:04 , недеља , 22 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / POSLODAVCI VARAJU MAJKE I DRŽAVU NEKE PORODILJE PLAĆENIJE OD DIREKTORA

POSLODAVCI VARAJU MAJKE I DRŽAVU NEKE PORODILJE PLAĆENIJE OD DIREKTORA

Pre odlaska na porodiljsko odsustvo, pojedini poslodavci radnicama su drastično povećavali plate, kako bi od države izvukli što više novca od kojeg porodilje nemaju nikakvu korist.

Pregnant woman in office

Kako su svojevremeno saopštili iz Javnog fonda za dečiju zaštitu RS, dešavalo se da radnica pet godina prima platu od 700 KM, koju poslodavac u poslednja tri meseca pre porodiljskog poveća na 3.700, pa čak i na 4.700 KM.

Naglasili su da je reč o malverzacijama nekorektnih i nasavesnih poslodavaca koje prave štetu Fondu, porodiljama i celom društvu.

U ovom fondu rekli su da je neopravdano povećanje plate prosečno iznosilo oko 30 odsto.

– Do donošenja novog Zakona o radu, neopravdano povećanje plata radnicama neposredno pre odlaska na odsustvo, najčešće je uočavano kod samostalnih privrednika i društava sa ograničenom odgovornošću. Sudovi su najčešće odlučivali da su povećanja bila u skladu sa zakonom, iako je plata povećavana tri meseca pre porodiljskog, i to samo porodilji – kaže direktor ovog fonda Nedeljko Jović.

Dodaje da će po osnovu očiglednog neopravdanog povećanja plate i sudskih presuda, u 2016. biti isplaćeno oko 39.000 KM više, nego što je prosečna neto plata porodilje.

– Od donošenja novog zakona, manji je broj slučajeva u kojima poslodavac povećava platu, zato što se u prosek naknade plate računa mesečni prosek isplaćen godinu dana pre stupanja na porodiljsko odsustvo. Ranije je to bio prosek za tri meseca – ističe Jović.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da ne mogu ulaziti u razloge povećanja plata porodiljama, ali da je svakako reč o nemoralnom činu.

– U svakom slučaju, radi se o moralnoj odgovornosti, jer je zakon na strani poslodavca. S druge strane, krajnje je vreme da država na sebe preuzme teret refundiranja bruto plata porodilja, odnosno da se natalitetom pođe baviti država, a ne preduzeća – kaže predsednik ove unije Dragutin Škrebić.

Retki sudski sporovi

U Javnom fondu za dečiju zaštitu naglašavaju da je zanemarljiv broj slučajeva u kojima su zbog zloupotreba pokrenuti sudski sporovi.

– Kada je prvostepenim i drugostepenim rešenjem priznat stvarni iznos proseka plate na koji je plaćen doprinos, retko se pokreće sudski spor. Trenutno se kod nadležnih sudova vodi pet sudskih sporova na iznos od oko 35.000 KM – ističe Jović.

Izvor: blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *