3:00 , nedelja , 19 novembar 2017
Početna / REGION / POSLOVNI FORUM SRBIJA-GRČKA

POSLOVNI FORUM SRBIJA-GRČKA

„Srbija je dva puta veća od BiH, a privukla je šest puta više investicija u protekle dve godine. To je nešto čime se ponosimo i nastavićemo tako“, istakao je Vučić, otvarajući Poslovni forum Srbija-Grčka, kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Grčke Aleksis Cipras. 

vucic cipras

Vučić je pozvao grčke privrednike da ulažu u Srbiju i poručio im da će Srbija omogućiti uvijek bolje uslove, najmanje za pet odsto, u odnosu na druge zemlje u regionu. Vučić je upoznao grčke privrednike i sa tim da Srbija plaća sve svoje obaveze na vrijeme i gleda da otplaćuje dugove i prije roka, te da je mjesto sa kojeg privrednici imaju najveći prostor za bescarinski izvoz. Cipras je rekao da su grčki privrednici spremni i otvoreni za investicije i za povećanje trgovinske razmjene dvije zemlje.

Vučić i Cipras ocijenili su tokom sastanka u Beogradu da budućnost Balkana počiva na poštivanju međunarodnog prava, a ne na njegovom kršenju i ignorisanju. Oni su konstatovali da dvije zemlje imaju veoma važnu ulogu u očuvanju stabilnosti Balkana.

Razgovaralo se o tri ključne teme.

„To su ekonomske teme i smatramo da treba da radimo još da bismo uvećali našu trgovinsku razmjenu. Turizam je takođe bio tema. Poznato je da je Grčka našim turistima omiljena destinacija, a prvi put imamo ogroman rast grčkih turista u 2016. – 52.070“, objašnjava Vučić.

Dodaje da je važno povećati izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

„Važno za obje zemlje je i da izradimo bolju prugu koja bi spajala Beograd i Solun i o tome smo strateški razgovarali“, napominje Vučić.  

Kaže da je bilo govora i o tome da susreti budu češći.

„Dogovorili smo se da napravimo zajededničku sjednicu vlada na proljeće u Solunu, a mi smo to nazvali visoki savjet dva premijera“, kaže Vučić.

Napominje da je treća tema razgovora bila regionalna stabilnost. Premijer dodaje da će dvije zemlje sarađivati po pitanju migrantske krize.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je u razgovoru sa Ciprasom da su Beogradu posebno dragocjene zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, te iskrena i nedvosmislena podrška naporima koje ulaže da očuva mir i stabilnost na Balkanu.

 

Ovo je Ciprasova prva posjeta Srbiji otkako je izabran za premijera Grčke, a u Beogradu je bio decembra 2014, kao lider Sirize, tada najveće grčke opozicione stranke.

Posljednji grčki premijer koji je posjetio Srbiju bio je Jorgos Papandreu početkom januara 2010. godine.

Izvor: RTS, RTRS

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *