0:50 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / KULTURA / POTEZI KOJI VRAĆAJU DEPOZITE U BANKE

POTEZI KOJI VRAĆAJU DEPOZITE U BANKE

Zvonko Gobeljić o najavljenim merama Vlade protiv globalne ekonomske krize
Država će povećati garanciju za štednju sa 3.000 na 50.000 evra po jednom ulogu i privremeno ukinuti porez na devizne štedne uloge od 20 odsto. Takođe, biće ukinut i porez na kapitalnu dobit, kao i porez na prenos apsolutnih prava kod hartija od vrednosti. Najavljeno poskupljenje impulsa u fiksnoj telefoniji za 100 odsto biće odloženo do kraja ove godine. Vlada je donela odluku da gas ipak poskupi, ali će građani deo računa moći da plate na rate.
Set ovih mera juče je u Privrednoj komori Srbije najavio premijer Mirko Cvetković. Predstavljajući nove poteze Vlade za ublažavanje efekata svetske finansijske krize, Cvetković je najavio da je odluka o povećanju iznosa osiguranog depozita doneta na predlog Evropske komisije i da će ukoliko bude bilo potrebe naknadno biti razmatrano podizanje osiguranog štednog uloga i na 100.000 evra.
Ekonomisti ocenjuju da su ove mere došle u pravom trenutku – jedne se odnose na vraćanje poverenja u bankarski sistem, dok druge treba da ublaže udar na budžet građana.
– Sličnu meru povećanja garantovanog uloga već je primenio deo država Evropske unije. Verujem da će ova mera doprineti smirivaju tenzija oko nesigurnosti depozita, a koje izuzeto štete srpskom bankarskom sektoru. Vraćanje depozita u banke je ključno za stabilnost zemlje, a pre svega za njen finansijski sistem, kaže bivši direktor Vojvođanske banke, Zvonko Gobeljić.
On naglašava da će najavljenim potezom Vlada poslati poruku građanima i privredi da je bankarski sektor u Srbiji potpuno siguran, kao i njihovi ulozi u njima..
Zvonko Gobeljić, kao odličan potez u kontekstu podsticaja štednje vidi najavu premijera Cvetkovića da će Vlada ukinuti porez na kamatu za devizne štedne uloge.
– Iako je u pitanju privremena odluka koja će trajati do kraja naredne godine sigurno je da će stimulisati i građane i privredu da ulažu. Smanjenje rizika, uz izuzetan prinos koji u nekim bankama ide i do osam odsto i to bez poreskog opterećenja svakako će povećati nivo štednje u Srbiji, naglašava Zvonko Gobeljić.
Privremeno će, do kraja 2012. godine, biti ukinut i porez na kapitalnu dobit, kao i porez na prenos apsolutnih prava kod hartija od vrednosti. Porez na kapitalnu dobit iznosi 20 odsto i plaća se na razliku između prodajne i kupovne cene akcija, dok se porez na prenos apsolutnih prava plaća kod prodaje akcija gde se obračunava 0,35 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *