20:51 , среда , 24 април 2019
Početna / KULTURA / Zvonko Gobeljić: Rizici smanjuju cenu kredita

Zvonko Gobeljić: Rizici smanjuju cenu kredita

Osnivanje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, koja će deliti rizik sa bankama, trebalo bi, dugoročno gledano, građanima da omogući da lakše dođu do krova nad glavom. Ali, bankari ukazuju da cena zajma neće tako lako pasti, a predviđena kamata od devet odsto je i dalje visoka za prosečnu porodicu u Srbiji.
Zvonko Gobeljić, direktor Vojvođanske banke u Beogradu, navodi da će, osnivanje Korporacije, omogućiti da i ova banka u dogledno vreme krene sa stambenim kreditiranjem. Veruje i da će činjenica da će u Srbiji moći da se putem kreditiranja reši stambeno pitanje svakako uticati kako na standard građana, tako i na razvoj građevinske industrije. Činjenica da je donet Zakon koji predviđa osnivanje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita svakako može uticati da se u našu zemlju, bar delimično, vrati ovaj vid obezbeđivanja “krova nad glavom”.
– Korporacija će, u svakom slučaju, bankama olakšati procenu rizika ovakvih plasmana – kaže Zvonko Gobeljić. – Obezbediće se takozvana diversifikacija plasmana, odnosno očekujemo da bude veći broj manjih plasmana. Verujemo da će se, nakon početka rada Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, a usled pada rizika, stvoriti i uslovi za snižavanje kamatnih stopa, a potom i veću izgradnju stanova, odnosno da će čitav ovaj proces, na kraju, doneti i jeftinije kvadrate za građane.
Zvonko Gobeljić otkriva da je problem banaka u nedostatku odgovarajućih izvora finansiranja: “Svi imamo takozvani vruć novac, onaj koji nije oročen već uložen po viđenju, pa je tako danas teško obezbediti njegovo ulaganje na drugi rok. Međutim, verujem da se ovaj problem može prevazići, ukoliko se na svaki način umanje rizici za plasmane banaka, zaključuje Zvonko Gobeljić.
Donošenje zakona kojim se, zapravo, formira Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita pozdravlja i Goran Milićević, član uprave Komercijalne banke, koja odobrava stambene kredite.
Međutim, Milićević, poput Zvonka Gobeljića, ističe da samo osnivanje ovakve korporacije neće rešiti problem obezbeđivanja para za izuzetnu zainteresovanost građana za stambenim kreditima. Jer je osnovni problem kako obezbediti dugoročne izvore novca za finansiranje građana na dugi rok.
Bankari bi dodatne izvore mogli da pronađu uzimajući kredite u inostranstvu. Ali, kako banke na kredite uzete u inostranstvu, zbog visokog “rizika zemlje”, plaća kamatu od osam do deset procenata. To znači da bi za građane pod ovakvim uslovima, kreditna kamata bila najmanje deset procenata godišnje. I ovako skup izvor još je nedostupan, jer ovakve linije postoje trenutno za uvoz robe i repromaterijala, ali ne i za stambenu izgradnju…
Veruje se da bi za stan od 60 kvadrata u Beogradu (cena kvadrata 900 evra), mesečna rata bila 340 evra, uz učešće od 30 odsto. Odnosno, 389 evra uz učešće od 20 procenata. Ovde je rok otplate 20 godina. Kod dužeg roka, od 30 godina, ove rate bi bile 304, odnosno 348 evra mesečno. Kamata je devet odsto godišnje. Procene Ministrstva finansija su da je trenutno oko 50.000 građana Srbije sposobno da otplaćuje ovakve kredite…
Procenjuje se da će između sto i dvestotine hiljada građana uputiti bankama zahteve za stambene kredite. Tražnja je velika, a uspostavljanje Nacionalne korporacije prvi je korak ka uređenju odnosa između bankara i klijenata – kaže Bojan Stanivuković, direktor Nacionalne štedionice. – Drugi korak je obezbeđenje, dugoročnih izvora. Banka će, s početkom rada Korporacije, u prvom naletu izdvojiti do pet miliona evra sopstvenih izvora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *