19:33 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / POZIV POSLODAVCIMA ZA PRERASPODJELU RADNOG VREMENA

POZIV POSLODAVCIMA ZA PRERASPODJELU RADNOG VREMENA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović pozvao je poslodavce da zbog izuzetno visokih temperatura izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

093116

Savanović je poziv uputio jer u zakonodavstvu Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebalo da obustave radove.

„Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu radi obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika“, naveo je Savanović, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je dodao da međunarodni standard „ISO 7243“ definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

„Stoga pozivam poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana“, naglasio je Savanović.

Prema njegovim riječima, i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

„U skladu sa standardom ‘ISO 7243’ u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju“, istakao je Savanović.

To će, smatra on, pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju mjeru.

Savanović je naveo da te mjere podrazumijevaju organizaciju posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotaciju poslova te izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana /od 11.00 do 15.00 časova/.

Mjere predviđaju i uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, kao i nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Savanović je uvjeren da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci prepoznati svoj interes i istovremeno pokazati razumijevanje i solidarnost sa zaposlenim, a na taj način biće zaštićeno zdravlje radnika.

Izvor:AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *