16:47 , субота , 18 август 2018
Početna / BIH / PRAVNA POMOĆ ZA SVE GRAĐANE

PRAVNA POMOĆ ZA SVE GRAĐANE

Za besplatan usmeni ili pismeni pravni savjet Službi pravne pomoći Grada Bijeljina u 2015. godini obratilo se preko 4000 građana, od čega najveći broj, oko 50 odsto, čine predmeti u parničnom i vanparičnom postupku.

prikaz (15)

-U parničnom postupku najveći broj predmeta odnosi se na razvod brakova, sporove oko zemljišta, tužbe radi naknade štete i isplate duga, te sporove iz radnih odnosa. Kada je riječ o vanparničnom postupku, građani najčeće traže pravne usluge u predmetima vezanima za oduzimanje poslovne sposobnosti, uređenje međa i zaključenja maloljetničkog braka, istakla je Vanja Stupar, pravinik u ovoj Službi.

Upravni postupak vođen je u 30 odsto ukupnih predmeta, dok 20% predmeta čine usluge pružanja savjeta iz svih oblasti prava.

U okviru projekta „Finasijsko i pravno savjetovanje prezaduženih građana“, Služba pravne pomoći vrši finasijsko i pravno savjetovanje građana koji nisu u mogućnosti da izmire svoja dugovanja.

-Konkretni savjeti o tome kako izabrati najpovoljniji kredit, upravljanje problematičnim zaduženjima, saradnja sa kreditorom ili sudom, kako se ponašati kada finansijska institucija promijeni uslove kreditnog ugovora, pomoći će građanima da svoje probleme riješe na najbezbolniji način. U 2015. godini oko 200 građana je zatražilo ovu vrstu pomoći, dodala je Stuparova.

Pravnu pomoć mogu zatražiti svi građani, bez obzira na imovinsko stanje, osim iz oblasti prekšajnog i krivičnog postupka, kao i postupaka koji se vode pred poreskom upravom.

Usluge savjetovanja vrše se u Službi pravne pomoći u Gradskoj upravi, kancelarija broj 15, radnim danima od 08:00 do 16:00 časova.

Izvor: Gradska uprava

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *