9:37 , понедељак , 25 јун 2018
Početna / BIJELJINA / PREDSTAVLJENA KNJIGA „KRALJEVSTVO SLOVENA“

PREDSTAVLJENA KNJIGA „KRALJEVSTVO SLOVENA“

U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini sinoć je predstavljena knjiga „Kraljevstvo Slovena“ autora Mavra Orbinija, koja je prvi put nakon više od četiri vijeka kompletna objavljena na srpskom jeziku.

502412
Publicista Jovan I. Deretić rekao je novinarima da je knjiga prevod kopije originala, koju je lično imao na italijanskom jeziku i da briše falsifikovanu zvaničnu istoriografiju o doseljavanju Slovena, koja se još izučava u srpskim školama.

Za izdanje iste knjige iz 1968. godine u Beogradu, Deretić kaže da je sramno, jer je objavljeno samo pola knjige, dok je zanemarena 241 stranica.

„Izostavljena je dokumentacija o Srbima kao starosedeocima, kao Ilirima i o srpskim državama i vladarima koji u obnovljenoj Srbiji kreću 490. godine i bez prekida se smenjuju tri dinastije“, rekao je Deretić.

Prema njegovim riječima, Orbini je jedan od najvećih istoričara 17. vijeka, katolički sveštenik, koji je uprkos Vatikanskoj cenzuri, pisao istinu prema svoj dostupnoj dokumentaciji, koja se u Evropi tada mogla naći.

Deretić je naveo da je Vatikan zabranio ovu knjigu i da se ona u vatikanskoj biblioteci čuva sa zakačenom ceduljucim i napomenom da „nije dozvoljeno davanje pristupa Srbima“.

On je dodao, da uz Orbinija, postoji još najmanje pet autora iz Venecije, koji su dali iste podatke i ocijenio da su to najpouzdaniji pisci o drevnoj istoriji Srba.

 

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *