5:02 , недеља , 24 јун 2018
Početna / BIH / PPREDSTAVNIČKI DOM PS BiH O ZAKONU O AKCIZAMA

PPREDSTAVNIČKI DOM PS BiH O ZAKONU O AKCIZAMA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj hitnoj sjednici trebalo bi da se izjasni o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje seta zakona čije je usvajanje uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om za podršku budžetima.
PSNa predloženom dnevnom redu su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda po hitnom postupku, te zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.
Ove prijedloge zakona Savjet ministara utvrdio je bez saglasnosti ministara iz tzv.Saveza za promjene, a hitna procedura znači da nije moguće predlagati amandmane na utvrđeni tekst.
Savjet ministara zatražio je hitnu proceduru i za Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.
Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik ranije je rekao da SNSD ne zna koji su razlozi SDS-a da ne podrži Zakon o akcizama, ali možda ne bi bilo loše da razgovaraju o ovoj temi. Ocijenio je da SDS „igra“ neku njima znanu igru, kako im dnevno-politički odgovara.
Jasno je, kaže Dodik, da na nivou BiH ne postoji većina i da se „poslovi otaljavaju“, iako određeni međunarodni faktori vrše ozbiljan pritisak.
– Republika Srpska, iako nije bilo lako, donijela je reformske zakone i završila sve obaveze iz pisma namjere. Sad je red i obaveza na drugim nivoima vlasti da učine isto – istakao je Dodik.
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je pronađen mehanizam koji bi omogućio da se poljoprivredi u Srpskoj stavi na raspolaganje dodatnih deset miliona KM, ukoliko na nivou BiH bude usvojen predloženi zakon o akcizama. Ona je dodala da to znači da bi agrarni budžet iznosio 70, umjesto dosadašnjih 60 miliona KM iz čega bi se, između ostalog, namirivala i sredstva za plavi dizel.
Iz SDS – a juče je saopšteno da njihovi poslanici u parlamentu BiH neće podržati zakon o akcizama, ni po cijenu bilo kakvih političkih sankcija i odnosa.

Izvor:RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *