10:12 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / PREDUZEĆE HIGRA IZ BIJELJINE BESPLATNO SANIRALO VODOVODNU MREŽU U ROGATICI

PREDUZEĆE HIGRA IZ BIJELJINE BESPLATNO SANIRALO VODOVODNU MREŽU U ROGATICI

Suve slavine i slab dotok vode konačno su postali prošlost za mnoge stanovnike Rogatice zahvaljujući radnicima bijeljinskog preduzeća „Higra“, koji su besplatno sanirali dotrajalu vodovodnu mrežu u rogatičkoj opštini.

21294

S obzirom na to da je nad rogatičkim preduzećem „Vodovod i kanalizacija“ otvoren stečaj, pa nisu u mogućnosti da rade, iz „Higre“ su pritekli u pomoć i riješili jedan od najvećih komunalnih problema u Rogatici.

Problem sa dotrajalom vodovodnom mrežom došao je do izražaja poslije prošlogodišnjeg dovođenja vode novim transportnim cjevovodom od izvorišta u Ziličini do glavne pumpne stanice u gradu.

Na staroj mreži, pod pritiskom novih količina vode, došlo je do kvarova, pa su potrošači u pojedinim dijelovima grada sve češće ostajali bez vode.

Osim toga, pumpa u stanici u gradu je stara više od 50 godina, a procjenjuje se da su gubici na mreži iznosili 80 odsto.

Radnici preduzeća „Higra“ su prošle godine gradili transportni cjevodovod od Ziličine do grada, a radove su izveli u rekordnih dva i po mjeseca, iako su, prema ugovoru, mogli da rade godinu.

– Utvrdio sam niz slabih tačaka u i oko pumpne stanice, što je uticalo na količinu vode koju su dobijali potrošači, a nisu bili u domenu ugovorenih radova u vezi sa gradnjom cjevovoda. Svjestan činjenice da domaći „Vodovod i kanalizacija“ ni kadrovski ni materijalno ne može ništa uraditi, odlučio sam da im pomognemo. Došao sam u Rogaticu sa 15 radnika i mehanizacijom, pa smo za četiri dana uz pomoć radnika „Vodovoda i kanalizacije“ obavili radove koji će doprinijeti boljem snabdijevanju vodom – kazao je direktor i vlasnik „Higre“ Dragan Sarić.

On je dodao da su ovim zahvatima uveliko smanjeni i gubici na mreži.

– Između ostalog, položili smo 130 metara novog cjevovoda u ulici Janka Jolovića uz priključak Doma zdravlja  – kazao je Sarić.

Preduzeće „Higra“ je o svom trošku obavilo i niz drugih radova koji su na listi prioriteta, zahvaljujući čemu će se, između ostalog, postići i značajne uštede električne energije, te rezervoar Toplik, kao vrlo važan objekat vodosnabdijevanja, ponovo staviti u funkciju.

U rogatičkom „Vodovodu“ kažu da ne znaju kojim riječima bi opisali gest radnika „Higre“, koji su o svom trošku izveli radove.

– Pomogli su nam sada kad je najgore – rekli su u ovom kolektivu.

Projekat

Druga faza projekta „Sanacija vodovodnog i kanalizacionog sistema“, u kojoj je učestvovalo preduzeće „Higra“, završena je u novembru 2016. godine. Ovom fazom, uz zamjenu cjevovoda duž cijele trase, bilo je predviđeno da se urade filterski nasipi oko oba bunara na izvorištu, izgradi glavni nasip oko i iznad bunara i da se postavi novi cjevovod. Uz sve te radove, izvođač je obavio i dodatne, mimo ugovora, da bi potrošači imali bolje snabdijevanje vodom.

IZVOR-GLAS SRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *