14:14 , недеља , 18 август 2019
Početna / VIJESTI / PREKOMJERNIM ZNOJENJEM TIJELO PORUČUJE DA NEŠTO NIJE U REDU

PREKOMJERNIM ZNOJENJEM TIJELO PORUČUJE DA NEŠTO NIJE U REDU

Da pojačano znojenje mnogima predstavlja veliki problem, potvrdile su i brojne diskusije članica foruma ana.rs na tu temu. Zato vam predstavljamo najčešće razloge ove pojave.

Prekomernim znojenjem telo nam poručuje da nešto nije u redu. Kod žena u najboljem slučaju nagoveštava menopauzu, ali može i da upozori na ozbiljne zdravstvene poremećaje. Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, otkriva najčešće uzroke znojenja i u kom slučaju treba da posetite lekara.

Pod stresom ste

Ovo je možda najčešći razlog prekomernog znojenja. Emocionalno znojenje nastaje kao odgovor na stimuluse kao što su strah, stres, bol, anksioznost… Iako se može javiti na celom telu, najvidljivije je na dlanovima, tabanima, pazuhu i čelu.

U ranoj fazi menopauze, perimenopauzi, menja se nivo hormona, menstruacija postaje neredovna i javljaju se prvi propratni simptomi u vidu noćnih valunga ili iznenadnih talasa vrućine koji podstiču hladno znojenje. To se događa prvenstveno zbog postepenog smanjenja nivoa estrogena i prestanka lučenja progesterona. U menopauzi ili kad menstruacija izostane najmanje 12 uzastopnih meseci, najčešće između 50. i 51. godine života, valunzi se pojačavaju. Javljaju se i preko dana, a preznojavanje postaje sve neprijatnije.

Imate hipertireozu

Ukoliko niste ni blizu menopauze, a primetile ste da sve slabije podnosite vrućinu, odnosno da vas sve više obliva topli znoj, vreme je da prekontrolišete štitastu žlezdu. Takva vrsta znojenja, udružena s nervozom, gubitkom kilograma, lupanjem ili preskakanjem srca i opadanjem kose, može ukazivati na hipertireozu.

Još jedna slična vrsta hladnog preznojavanja koju prate drhtavica i lupanje srca, ukoliko se često javljaju i ukoliko imate višak kilograma, može ukazivati na tzv. reaktivnu hipoglikemiju. Čest pad šećera u krvi uvod je u dijabetes tipa 2, a uzrokuje ga previsok nivo insulina, karakterističan za gojazne osobe.

Prekontrolišite šećer u krvi

Hladan znoj može da vas oblije i kad vam padne šećer. Ovo stanje poznato je kao hipoglikemija, kad vrednost šećera u krvi padne ispod granične vrednosti, koja iznosi 3,0 mmol/l. Uglavnom nije opasno, ali nekada može da ukaže na dijabetes.

IZVOR: BLIC ŽENA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *