8:11 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / SVIJET / PREMINUO BIVŠI PREDSJEDNIK IZRAELA ŠIMON PERES

PREMINUO BIVŠI PREDSJEDNIK IZRAELA ŠIMON PERES

Bivši predsjednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je prošle noći u 94. godini, dvije nedjelje nakon što je pretrpio veliki moždani udar, javio je rano jutros izraelski list Harec.

087241

Peres je bio jedan od posljednjih preživjelih osnivača modernog Izraela. Rođen je u Poljskoj kao Šimon Perski 1923. godine, a uselio se u mandatnu Palestinu sa svojom porodicom 11 godina kasnije.

Odrastao je u Tel Avivu i pohađao srednju poljoprivrednu školu, a u jednom kibucu je radio kao farmer i pastir. Dok je bio u SAD studirao je u Njujorku i na Harvardu.

Bio je i premijer i predsjednik Izraela i lider izraelske Laburističke partije. On je prvi Izraelac koji je bio predsjednik vlade i šef države.

Tokom sedam decenija duge političke karijere bio je na gotovo svim značajnim pozicijama u vladi i igrao ključnu ulogu u istoriji zemlje i kao borac i mirotvorac, podseća Njujork tajms.

Član Kneseta -izraelskog parlamenta bio je od 1959. godine dok 2007. nije postao predsjednik. Ministar za apsorpciju imigranata i razvoj okupiranih teritorija postao je 1969.

Godine 1993, dok je bio šef diplomatije, pomagao je u pregovorima o miru sa liderom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Јaserom Arafatom. Naredne godine je za taj sporazum dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno s Arafatom i tadašnjim izraelskim premijerom Јicakom Rabinom.

Prije stvaranja Izraela služio je u cionističkoj, vojnoj organizaciji Hagana, pod rukovodstvom Davida Ben – Guriona koji je ubrzo postao njegov politički mentor. Peres je kasnije radio za Ben Guriona, prvog izraelskog premijera i dao važan doprinos razvoju izraelske vojne moći, uključujući nuklearni program.

Bio je potom u mnogim vladama ministar odbrane i ministar spoljnih poslova, između ostalog. Kada mu je istekao sedmogodišnji predsjednički mandat 2014. godine i dalje je bio aktivan u Centru za mir koji nosi njegovo ime i zalaže se za koegzistenciju Јevreja i Arapa.

Do kraja života Peres je ostao uticajna ličnost i u Izraelu i u inostranstvu.

Njegovi memoari Bitka za mir objavljeni su 1995.godine.

Peres je primljen u bolnicu 13. septembra i stanje mu je od početka bilo ozbiljno ali stabilno dok se juče nije jako pogoršalo. On je je početkom godine dva puta bio u bolnici zbog srčanih tegoba.

Umro je okružen članovima svoje porodice.

IZVOR: RTRS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *