5:31 , среда , 17 јул 2019
Početna / REGION / PREMINUO MOMIR BULATOVIĆ

PREMINUO MOMIR BULATOVIĆ

Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore (1990-1998) i predsjednik Savezne vlade SR Јugoslavije (1998-2000) preminuo je u 63. godini u selu Raći, u Kučima.

Bulatović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kasnije postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih nauka.

Politikom se bavio u omladinskoj i studentskoj organizaciji. Izabran je 1989. godine za predsjednika Predsjedništva SK Crne Gore, a predsjednik Crne Gore postaje na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Poslije osam godina na čelu republike i sukoba u vrhu Demokratske partije socijalista, čiji je predsjednik bio od osnivanja, Bulatović gubi na predsjedničkim izborima od svog dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Obojicu ih je predložila DPS, ali dva različita krila. Krilo sa Bulatovicćevim pristalicama, zbog zabrane korišćenja imena DPS biva prinuđeno da uzme novo ime Socijalistička narodna partija.

Ubrzo poslije smjene 1998. godine usledila je ponuda Slobodana Miloševića da sastavi kabinet na saveznom nivou gdje je Milošević tada bio predsjednik. Na ovom položaju Bulatović se zadržao nepune dvije godine.

U posljednjih nekoliko godina bio je redovni kolumnista Sputnjika.

 

Izvor: sputniknews.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *