21:47 , уторак , 16 октобар 2018
Početna / BIH / PREVARAMA PRISVOJILI VIŠE OD 74 HILJADE KM

PREVARAMA PRISVOJILI VIŠE OD 74 HILJADE KM

Policija je podnijela izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv tri lica koja su osumnjičena da su poslovnim prevarama i lažnim predstavljanjem prisvojili ukupno 74.650 KM, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Novac ilustracije

Iz policije navode da su osumnjičeni od aprila 2014. do jula ove godine izvršili 25 poslovnih prevara, dvije prevare i jedno lažno prestavljanje.

Osumnjičeni su djela učinili na štetu 23 pravna lica čija se sjedišta nalaze na teritoriji koju operativno pokriva Policijska uprava Banjaluka, pričinivši materijalnu štetu 74.650 KM.

Izvještaj protiv lica čiji su inicijali A.V. /36/ iz Sarajeva, D.O. /62/ iz Banjaluke i D.K. /45/ iz Gradiške banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu podnijeli su danas pripadnici Policijske uprave Banjaluka.

Lice A.V. se sumnjiči da je izvršilo 23 krivična djela poslovna prevara i jedno lažno predstavljanje jer se kao odgovorno lice preduzeća iz Sarajeva, lažno predstavljao da dolazi u ime službenih glasnika Republike Srpske i BiH i da dostavlja besplatne kompakt diskove sa zakonima i propisima Srpske i BiH.

“On je na ovaj način navodio oštećene da potpišu i ovjere potvrde o prijemu materijala, te ih naknadno ispravljao, dopisivao cijene bez njihovog znanja, i na osnovu njih sačinjavao fakture u ime preduzeća kojim rukovodi stavljajući im u obavezu da isplate nepostojeće i neželjene obaveze”, navode iz policije.

Banjalučanin D.O. se sumnjiči da je izvršio dva krivična djela prevara jer je kao jedan od dostavljača kompakt diskova doveo u zabludu odgovorna lica u dva oštećena pravna subjekta.

“On je to činio tako što je dostavio navodno besplatni materijal, te na potvrdu o predaji materijala dopisao cijene bez njihovog znanja, čime je stvorio neželjene i nepostojeće obaveze za navedena pravna lica, na osnovu kojih je lice A.V. kasnije dostavljalo fakture na naplatu”, ističu iz policije.

Lice čiji su inicijali D.K. je izvršilo dva krivična djela poslovna prevara kao jedan od odgovornih lica preduzeća iz Sarajeva, jer je znajući način na koji su sačinjene potvrde o predaji navodnih besplatnih kompakt diskova, pozivao oštećene u dva pravna subjekta da plate fakture iako je bio svjestan da su obaveze u fakturama nepostojeće i neželjene po oštećene pravne subjekte.

 

Izvor: ATV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *