3:11 , nedelja , 19 novembar 2017
Početna / BIJELJINA / PREVARENI ŽIRANTI TRAŽE SLAMKU SPASA

PREVARENI ŽIRANTI TRAŽE SLAMKU SPASA

Podignuta krivična prijava protiv Agencije za bankarstvo RS.

20184

Udruženje za zaštitu žiranata BiH podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, ovaj put protiv Agencije za bankarstvo RS, Banke Srpske u likvidaciji i Bobar banke u likvidaciji, zbog niza propusta u radu i krivičnih dela na štetu žiranata.

Direktan povod za krivičnu prijavu, kažu u Udruženju, bilo je rešenje Agencije za bankarstvo RS, po kojem je bankama naloženo da, mimo sudske odluke, blokiraju tekuće račune hiljadama žiranata u BiH, kako bi se naplatili krediti koje su odobrile propale banke.

– Agencija se veoma neodgovorno ponela. U jednom trenutku je u ulozi potčinjenog likvidacionim upravnicima Bobar i Srpske banke. Kad je dobila od likvidacionih upravnika spisak žiranata kojima treba blokirati račune, Agencija je izdala rešenje i stavila se u ulogu nadređenog svim bankama. Neverovatno ponašanje organa koji bi trebalo da kontroliše sprovođenje Zakona o bankama. Otuda i naša tužba – kaže Mika Nikić, član UO Udruženja za zaštitu žiranata u BiH.

Žiranti su zatečeni ponašanjem rukovodstva Bobar banke i Banke Srpske, koji su bez sudskih presuda počeli da naplaćuju sporne kredite od žiranata.

– Nadamo se da postoji bar jedan sudija i bar jedan tužilac u ovoj zemlji, koji ima hrabrosti da postupi po zakonu kad su žiranti u pitanju. Mi smo prikupili dokaze o krivičnim delima koje su činile banke. Ima kredita u kojima su prilikom dodele, banka i dužnik u prevari žiranta počinili i po deset krivičnih dela – kaže Miroslava Jerinić Đukić iz Doboja.

S blokadom računa u banci suočila se i prevareni žirant Dara Panić iz Doboja, sada penzionerka, a nekada uvažena medicinska sestra u Dobojskoj bolnici:

– Nekadašnja poznanica, pa i prijateljica, molila me u mojoj kući da joj na 10.000 maraka budem žirant. Prihvatila sam, a kasnije saznala da je sa bankarima u banci preinačila taj iznos na 25.000 maraka.

BANKE SAUČESNICI

NAJVIŠE prevarenih žiranata je iz Šamca, Modriče, Dervente, Doboja i Broda. Na tom području samo šest porodica je diglo 140 kredita u iznosu od oko milion evra i tako prevarile 250 žiranata koji su uglavnom, njihovi rođaci, prijatelji i kumovi. Banke su bile direktni saučesnici u kriminalu, koje su radile zajedno sa tim porodicama, a Agencije za bankarstvo RS i FBiH, kao regulatori te oblasti nisu reagovale i zaustavile kriminal širokih razmera.

Izvor: novosti.rs

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *