19:31 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / SVIJET / „PREŽIVJELA“ TEREZA MEJ!

„PREŽIVJELA“ TEREZA MEJ!

Vlada premijerke Tereze Mej dobila je sinoć povjerenje u parlamentu.

Za njenu vladu glasalo je 325 poslanika, dok je 306 bilo protiv, javio je Rojters.

Glasanje je održano poslije sinoćnje odluke donjeg doma britanskog Parlamenta da odbaci ubjedljivom većinom vladin prijedlog dogovora o razlazu sa Evropskom unijom, što se smatra najvećim porazom britanske vlade u novijoj istoriji.

Poslanici iz grupe koja je za EU kao i one koja je za Brexit odbacili su molbe premijerke Tereze Mej da podrže sporazum koji je njena vlada postigla sa EU u novembru, i da tako realizuju odluku građana na referendumu u junu 2016. godine da napuste Uniju.

Poslije svega, neizvjesno je šta i kako dalje oko Brexita.

Iako je „preživjela“ glasanje o povjerenju, Mej se i dalje suočava s velikim pritiscima povodom Brexita.

Mej je juče doživjela težak poraz u parlamentu, pošto su poslanici ubjedljivo odbacili sporazum o Bregzitu koji je ona ispregovarala s Evropskom unijom.

Odmah pošto je taj sporazum odbijen s većinom od 230 glasova, lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pokrenuo je inicijativu za glasanje o povjerenju vladi, rekavši da je vrijeme da parlament donese sud o „jasnoj nesposobnosti vlade“.

Da je vladi večeras izglasano nepovjerenje, u Velikoj Britaniji bi gotovo izvijesno bili održani izbori u roku od nekoliko nedjelja, neposredno pred izlazak zemlje iz Evropske unije 29. marta.

U obraćanju poslije večerašnjeg glasanja, Mej je obećala da će odmah početi da razgovara s liderima opozicionih partija i drugim poslanicima „u konstruktivnom duhu“, kako bi pronašla pravo rješenje za nastavak procesa Brexita.

Mej sada ima rok do ponedjeljka da izađe s novim planom za Brexit, pošto je parlament juče odbacio postignuti sporazum s EU.

 

IZVOR-MONDO.BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *