9:38 , понедељак , 25 јун 2018
Početna / BIJELJINA / PRI KRAJU BERBA TREŠNJE NA NAJVEĆOJ SEMBERSKOJ PLANTAŽI

PRI KRAJU BERBA TREŠNJE NA NAJVEĆOJ SEMBERSKOJ PLANTAŽI

Na plantaži Neđe Petrovića, najvećoj u Sembersko-majevičkoj regiji, berba trešnje je pri kraju.

NU ovaj zasad Petrović je uložio više od 150.000 KM i ove godine je trebalo da ubere prvi značajniji rod, ali su kasni proljećni mraz i snijeg desetkovali prinos. Ipak, to nije obeshrabrilo Petrovića. Planira širiti zasad i trešnju izvoziti u EU, jer je najperspektivnija voćna vrsta. Nema je dovoljno na tržištu i dostiže visoku cijenu.
Nakon 30 godina života i rada u Švedskoj, Neđo Petrović se vratio na porodično imanje. Sve što je zaradio investirao je u voćarstvo. Na padinama Majevice zasadio je 7.500 stabala trešnje. U toku je berba sorti koje su odoljele nepovoljnim vremenskim uslovima.
– Kasne sorte su cvjetale baš u vrijeme nepogoda, tako da je sorta regina koja je zadnja u zasadu najviše oštećena. Međutim, ja sam zadovoljan, možda zasadim još koju hiljadu – kaže Petrović.
Voćnjak je po principu intenzivnog uzgoja, na poglozi „gizela 5 i 6“ koja obezbjeđuje brz porast, krupan plod i bogat rod. Na domaćem tržištu nema konkurenciju, a razmišlja o izvozu.

– Razmišljam o izvozu, ali dok se mozaik sklopi, odnosno dok se poklope uslovi, tako da mogu da ispoštujem ono šta se dogovorim sa kupcem – kaže Petrović.
Ovaj vrijedni domaćin je očekivao oko 60 tona roda, a ubraće oko 12 tona. Sve plasira na bijeljinsku pijacu po prosječnoj cijeni tri KM po kilogramu. I pored gubitka roda, zadovoljan je. Kaže, ovo je mnogo lakši posao od onog koji je radio u Švedskoj. A zadovoljni su i berači. Kažu da su i dnevnice i uslovi rada dobri.
Sadnice trešnje su niskorastuće, berba nadohvat ruke pa su troškovi manji što je kod voćara, generalno, jedan od najvećih problema. Trešnja je jedna od najrentabilnijih voćarskih vrsta, nedovoljno je zastupljena i ima sigurno tržište, što je dovoljno razloga, kaže Petrović, za širenje zasada.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *