20:38 , среда , 20 март 2019
Početna / VIJESTI / HRONIKA / PRIJEE 15 GODINA UBIJEN PREMIJER SRBIJE ZORAN DJINDJIĆ

PRIJEE 15 GODINA UBIJEN PREMIJER SRBIJE ZORAN DJINDJIĆ

Na današnji dan pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Djindjić, a taj datum biće obeležen polaganjem venaca i cveća na njegov grob, kao i u dvorištu vlade na mestu pogibije.

Porodica i rukovodstvo DS-a zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima položiće vence i cveće na Djindjićev grob u Aleji zaslužnih gradjana.

Polaganjem venca i cveća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odaće i članovi njegove vlade, kao i Zoran Živković koji je postao premijer nakon ubistva Djindjića. Vence će položiti i članovi aktuelne vlade.

Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu „Šetnju za Zorana“. Planirana trasa šetnje je Simina ulica Terazije dvorište Vlade Srbije Aleja zaslužnih gradjana.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održano finalno takmičenje u besedništvu „Besede u Zoranovu čast“, koje DS organizuje zajedno sa Fondacijom dr Zoran Djindjić.

Knjiga „Portret političara u mladosti“ u kojoj autor Dragan Lakićević Lakas prikazuje karijeru Zorana Djindjića od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku, biće predstavljena u Domu omladine.

On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Djindjić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Djindjić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Djindjićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, medju kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Zoran Djindjić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osudjen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osudjen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Djindjića nikada nije otkrivena.

IZVOR: BETA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *