10:00 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / PRIKUPLJENO 144 MILIONA KM VIŠE JAVNIH PRIHODA NEGO LANI

PRIKUPLJENO 144 MILIONA KM VIŠE JAVNIH PRIHODA NEGO LANI

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je u devet mjeseci ukupno 1,746 milijardi KM javnih prihoda ili za 144 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

poreska-uprava-rs
U svim segmentima zabilježen je veliki rast prihoda, pri čemu su prihodi po osnovu doprinosa premašili milijardu KM.

Iz Poreske uprave Srpske ističu da je u devet mjeseci prikupljen rekordan iznos javnih prihoda, odnosno zabilježena najveća naplata u devet mjeseci u nekoj godini, računajući od osnivanja ove uprave.

Za devet mjeseci ove godine naplaćeno je 355,3 miliona KM direktnih poreza, ili za 26,2 miliona KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U ovom segmentu prihoda najveći rast je zabilježen kod prihoda po osnovu poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 172,9 miliona KM ili devet procenata više, dok je po osnovu poreza na dobit naplaćeno gotovo 153 miliona KM ili pet odsto više.

Najveći procentualni rast naplate zabilježen je kod poreza na nepokretnosti, kojeg je u ovom periodu prikupljeno 18,6 miliona KM ili 34 odsto više nego u devet mjeseci prošle godine.

Rast naplate zabilježen je i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za pet odsto.

Po osnovu doprinosa, za devet mjeseci ove godine naplaćeno je 1,091 milijardi KM, što je za 94 miliona KM više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Za Fond PIO u devet mjeseci ove godine naplaćeno je 587,4 miliona KM ili 30,8 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 425,4 miliona KM ili 16 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Solidan rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite i Zavod za zapošljavanje od po šest procenata, te za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom od 14 odsto.

U devet mjeseci na području Srpske registrovano je 919 poreskih obveznika-pravnih lica i 2.445 poreskih obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 237 poreskih obveznika-pravnih lica i 889 poreskih obveznika-preduzetnika.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *