8:30 , уторак , 20 август 2019
Početna / REGION / PRIŠTINA HOĆE TIRANI DA UVEDE TAKSE

PRIŠTINA HOĆE TIRANI DA UVEDE TAKSE

Kao grom odjeknula je vijest da postoji mogućnost da Priština uvede takse Tirani, javlja Tanjug.

Predsjednik Privredne komore Tirane Nikolin Јaka tvrdi da je Priština najavila da će, ako Albanija u naredna dva mjeseca ne ukine prepreke za nesmetani izvoz brašna, piva i krompira sa Kosova, Tirani nametnuti 100 odsto uvećane takse na albanske proizvode.

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, do ovakvog razvoja događaja došlo je na jučerašnjem sastanku o trgovinskim olakšicama za Prištinu, pa je umjesto dogovora došlo maltene do ultimatuma pod prijetnjom trgovinskog rata, kakav je Priština nametnula Beogradu, 21. novembra prošle godine.

Јaka, navodi Ekspres, objašnjava da se albanska vlada površno angažovala na uvođenju olakšica Prištini na izvoz određenih proizvoda u Albaniju, pa je tzv. Kosovo navodno izgubilo strpljenje.

– Ako Albanija ne ukloni izvozne prepreke za brašno, pivo i krompir u naredna dva mjeseca, Priština će primijeniti reciprocitet u trgovinskim odnosima s Albanijom, najavljujući 100-postotni porez na albanske proizvode – kazao je Јaka.

Podsjetio je da su se privremene prištinske institucije obavezale da će ukloniti sve prepreke na uvoz iz Albanije, ali da albanska vlada nije ispunila svoje obaveze prema Prištini.

Navodi se da je Albanija na drugom mjestu, iza Srbije po, kako se navodi, trgovinskim ograničenjima prema Prištini.

Trgovinski odnosi između Albanije i Kosova su evoluirali, ali u korist Albanije, piše Ekspres i dodaje da je prema podacima INSTAT-a Priština rangirana kao druga po veličini izvozna destinacija u Albaniju, poslije Italije.

IZVOR: TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *