7:57 , петак , 23 август 2019
Početna / STRANI / PRIVREDNICI TRAMPU NEĆE DATI DA IZAĐE IZ STO

PRIVREDNICI TRAMPU NEĆE DATI DA IZAĐE IZ STO

Teško da će privreda Sjedinjenih Država dozvoliti predsedniku Donaldu Trampu da sprovede u delo pretnje o povlačenju zemlje iz Svetske trgovinske organizacije (STO), saopštilo je danas rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

– Ekonomija SAD-a će posebno trpeti posledice od igre bez pravila. Stoga, teško da će američki privrednici omogućiti Trampu da realizuje svoje pretnje – navode iz pres službe ruskog ministarstva, a prenosi agencija Tas s.

Osim toga, kako dodaju, „želja predsednika sama po sebi neće biti dovoljna za izlazak iz STO, već je za to potrebna odluka američkog Kongresa“.

SAD su drugi najveći svetski izvoznik i zato su zainteresovane za pogodnosti i stabilne uslove pristupa medjunarodnim tržištima koje obezbedjuje članstvo u STO, ukazuju iz ruskog ministarstva.

– SAD će morati da sklapaju pojedinačne trgovinske sporazume sa svim svojim najvećim trgovinskim partnerima, uključujući EU, Kinu i druge zemlje, kako bi sebi obezbedile takve uslove nakon povlačenja iz STO. To ne znači nužno da će uslovi u tim sporazumima, koje bi mogli da ispregovaraju američki pregovarači, biti bolji za ekonomiju SAD od uslova koji postoje u okviru STO-a – poručuju iz Ministarstva za ekonosmki razvoj.

Tramp je juče zapretio da će povući SAD iz Svetske trgovinske organizacije jer se, kako tvrdi, to telo nepravdeno odnosi prema Americi.

– Ako ne promene svoje ponašanje, povući ću se iz STO – rekao je Tramp u intervjuu za „Blumberg njuz“.

IZVOR: BLIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *