0:45 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / REGION / PROCESUIRATI GENERALE TZV. ARMIJE BiH ZBOG ZLOČINA NAD HRVATIMA

PROCESUIRATI GENERALE TZV. ARMIJE BiH ZBOG ZLOČINA NAD HRVATIMA

Državno tužilaštvo Hrvatske zatražilo je posredstvom institucija vlasti u BiH provjere adresa i statusa 16 bivših generala i oficira takozvane Armije BiH koji se terete za ratne zločine nad Hrvatima u BiH.

zastava-hrvatska
Ovaj zahtjev hrvatskih pravosudnih institucija je primljen i sada se radi na odgovoru koji se realizuje u skladu sa ugovorom o saradnji u pravnim stvarima, piše zagrebački „Večernji list“, pozivajući se na izvore iz Tužilaštva BiH.

Državno tužilaštvo Hrvatske odlučilo se na ovaj korak nakon što su mu hrvatska udruženja proistekla iz rata podnijela krivičnu prijavu protiv 16 bivših bošnjačkih oficira takozvane Armije BiH zbog ratnih zločina nad Hrvatima na području centralne BiH, tražeći da oni odgovaraju za brojna ubistva i zločine s obzirom na to da su „nedodirljivi“ pravosuđu BiH.

Na popisu prijavljenih su prvi komandant takozvane Armije BiH general Sefer Halilović, zamjenik načelnika Glavnog štaba general Jovan Divjak, član Glavnog štaba general Vehbija Karić, komandant Drugog korpusa Enver Hadžihasanović, komandant Operativne grupe Zapad za Bugojno, Uskoplje i Novi Travnik i načelnik Štaba komande Sedmog korpusa general Slemo Cikotić, koji je trenutno savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Predstavnici više hrvatskih udruženja proisteklih iz proteklog rata u BiH, koji su i državljani Hrvatske, podnijeli su glavnom hrvatskom državnom tužiocu Dinku Cvitanu prijavu početkom marta u Zagrebu.

Hrvatska udruženja odlučila su se na ovakav potez u Hrvatskoj jer ne vjeruju pravosudnim institucijama BiH, koje nisu procesuirale brojne zločine počinjene nad Hrvatima, posebno komandnog vrha koji je bio glavni nosilac vojnih operacija i koji je bio odgovoran za plan napada na prostore na kojima su živjeli Hrvati, te za zločine koji su počinjeni pod njihovim komandovanjem.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *