9:49 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / SVIJET / PRODAJU SE NEKRETNINE BIVŠE SFRJ U NEW YORKU, TOKIJU…

PRODAJU SE NEKRETNINE BIVŠE SFRJ U NEW YORKU, TOKIJU…

Vrijedne nekretnine bivše SFRJ u inostranstvu, koje su prevelike da bi pripale samo jednoj državi sljednici, konačno će biti prodane, potvrdilo je Novom listu hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova. Riječ je o nekretninama u New Yorku, Bonnu, Bernu i Tokiju.

NJUJOJRK

Među njima je i stan na Park aveniji na Manhattanu, koji je u fokusu javnosti bio prije pet godina kada je o njemu pisao »New York Post«, objavivši i fotografije nekretnine na prestižnoj adresi, ali u poprilično lošem stanju.

Uskoro na procjeni

Prema informacijama Novog lista iz MVEP-a, dogovor o pokretanju zajedničke prodaje tzv. velikih kompleksa postignut je početkom aprila na sastanku Zajedničkog odbora država sljednica za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ.

»Te je nekretnine Zajednički odbor, prije više godina, utvrdio kao prevelike (veličinom i vrijednošću) za bilo koju državu sljednicu, te odredio kako trebaju ići u zajedničku prodaju«, navode u MVEP-u. No, tek su se sada države dogovorile da se s prodajom i krene, pa će uskoro početi pribavljati nezavisne procjene vrijednosti za svaku od spomenutih nekretnina. »Nakon okončanja tog postupka pokrenut će se postupak prodaje«, ističu na Zrinjevcu. Stoga zasad nisu mogli procijeniti kada će ti ‘veliki kompleksi’ biti prodani.

Nakon prodaje, novac će biti podijeljen među državama sljednicama, prema udjelima dogovorenim u Ugovoru o pitanjima sukcesije. Hrvatskoj, prema tom ugovoru, pripada 23,5 posto udjela u vrijednosti diplomatske i konzularne imovine bivše države, »pa tako i u iznosu kupoprodajne cijene od zajedničke prodaje nekretnina bivše SFRJ«, objašnjavaju u Ministarstvu.

IZVOR-N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *