11:28 , четвртак , 15 новембар 2018
Početna / BIH / PRODUŽENI RAD IZVUKAO MILION I PO IZ BUDŽETA

PRODUŽENI RAD IZVUKAO MILION I PO IZ BUDŽETA

Članovima nadzornih i upravnih odbora i komisija za deset mjeseci prošle godine isplaćeno je iz budžeta institucija BiH gotovo milion i po KM, a ti izdaci su i dalje visoki uprkos donesenim mjerama koje su trebale da ih redukuju.

20170111095621_226841

Na rastrošnost je ukazao odgovor na poslaničko pitanje koje je utvrdio Savjet ministara BiH i koji je dostavljen u Predstavnički dom Parlamenta BiH za iduću sjednicu zakazanu za 18. januar.

– Za rad u upravnim i nadzornim odborima, komisijama i drugim tijelima do kraja oktobra 2016. godine potrošeno je 1.474.017 KM – navedeno je u odgovoru koji je stigao u parlamentarnu proceduru.

Iako je navedeni iznos manji u odnosu na troškove u istom periodu 2015. godine kada je za te naknade isplaćeno 2,36 miliona maraka, treba imati u vidu da su onima koji primaju platu iz budžeta krajem novembra iste godine smanjene ili ukinute naknade za rad u tim odborima i komisijama. Izmjenom Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH je, naime, predviđeno da naknade članovima odbora i komisija mogu biti isplaćene samo ako u njima rade izvan redovnog radnog vremena u institucijama. Time je pokušano da se stane na put praksi da članovi tih tijela za isti posao dobijaju i platu i naknadu.

Ipak, raspoloživi podaci za prošlu godinu pokazuju da od 75 institucija na nivou BiH njih gotovo polovina ima izdatke na osnovu rada u odborima, komisijama i drugim tijelima.

Kada je riječ o upravnim i nadzornim odborima, sve institucije su od januara do kraja oktobra prošle godine dale manje novca za te namjene u poređenju sa 2015, a samo je Ustavni sud BiH zadržao istu računicu od 145.980 KM, što je i najveći pojedinačni iznos. Najmanje novca lani je potrošila Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH – 4.850 KM.

Podaci Ministarstva finansija i trezora BiH pokazuju da su troškovi za naknade članovima komisija iznosili od 100 do čak 263.463 KM, koliko je isplatilo Ministarstvo pravde BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milica Marković kaže da bi bilo interesantno vidjeti ko i dalje prima naknade.

– Namjera izmjena zakona bila je redukcija primanja na osnovu rada u odborima i komisijama, ali ona nije bila do kraja iskrena kako bi se srezala primanja, posebno onih čija su velika, a rade u institucijama BiH. Potvrdilo se da se ili ne poštuje zakon ili su pronađene neprimjetne rupe u zakonu kroz koje se i dalje odlijeva novac – istakla je Markovićeva.

Iako su poslaničkim pitanjem zatraženi podaci o izdacima zaključno sa novembrom 2016. godine, u Ministarstvu trezora i finansija su kazali da u momentu pisanja odgovora nisu bili uneseni novembarski podaci, zbog čega je presjek napravljen na kraju oktobra.

Izvor: Glassrpske.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *