19:54 , среда , 22 мај 2019
Početna / REGION / PRONAĐENA DVA PISMA NIKOLE TESLE

PRONAĐENA DVA PISMA NIKOLE TESLE

Pronađena su dva pisma koja je veliki naučnik Nikola Tesla uputio generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u NJujorku Radoju Jankoviću, a za koja se mislilo da su izgubljena, potvrdili su u beogradskom Udruženju „Adligat“ koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umjetnosti i međunarodne saradnje.


U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga posjeti u bolnici, a pronađena su prije nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić, kao i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Jankovića /osnivača „Adligata“/ i časopisa „Nedeljnik“.

Prema riječima Viktora Lazića, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

„Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu“, kaže Lazić za Tanjug.

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama „Adligata“ od ponedjeljka, 11. marta, a Udruženje „Adligat“ očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

„Adligat“ je Udruženje građana za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju koje su osnovala 53 intelektualca kako bi unaprijedili srpsku kulturu.

Ovo udruženje je osnovalo Muzej knjige i putovanja u kome se predstavljaju sve zemlje i kulture svijeta putem njihovih knjiga i knjiga kao temelj ljudske civilizacije i Muzej srpske književnosti u kome se predstavlja, ne samo srpska književnost, već cjelokupna srpska istorija u čijem središtu je književnost.

Adligat je bibliotečki termin koji označava više raznorodnih knjiga ukoričenih u iste korice.

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *