17:25 , четвртак , 19 јул 2018
Početna / SVIJET / PROSJEČNO DOMAĆINSTVO IMA 2,1 ČLANA – PREDNJAČE HRVATI SA 2,8

PROSJEČNO DOMAĆINSTVO IMA 2,1 ČLANA – PREDNJAČE HRVATI SA 2,8

Prosječno domaćinstvo u EU ima 2,3 člana – unutar jednog domaćinstva živi najviše Hrvata /2,8/, a najmanje Šveđana /1,9/.

ljudi-ilustracija
Prema podacima Evrostata, Švedska je „šampion“ po broju domaćinstava koja imaju samo jednog člana – 52 odsto.

U desetogodišnjem periodu, od 2006. do 2016. godine, Hrvatska je jedina članica EU u kojoj se povećao broj članova prosječnog domaćinstva – sa 2,7 na 2,8 članova.

To ne govori o rastu broja stanovnika, već o činjenici da je dugogodišnja ekonomska recesija rezultirala spajanjem različitih generacija u jedno domaćinstvo.

U prosjeku, domaćinstvo se u desetogodišnjem periodu najviše smanjilo u Litvaniji – sa 2,8 na 2,1 člana.

U ovoj zemlji je najmanji udio domaćinstava koja se sastoje od parova sa djecom /17 odsto/, kao i parova bez djece /14 odsto/.

Litvanija je bila pogođena velikim talasom iseljavanja stanovništva, što objašnjava drastično smanjen broj članova prosječnog domaćinstva.

Prema podacima Evrostata, 33 odsto evropskih domaćinstava sastoji se od jedne osobe, 25 odsto od dvije, najčešće od para bez djece, 20 odsto su parovi sa djecom, a četiri odsto samohrani roditelji sa djecom.

U Danskoj je najviše domaćinstava u kojima žive samohrani roditelji sa djecom – devet odsto, dok ih je najmanje /dva odsto/ u Finskoj, Grčkoj i Hrvatskoj.

 

Izvor: Srna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *