11:51 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / PROTEST U BEOGRADU: OVO SU ZAHTEVI STUDENATA

PROTEST U BEOGRADU: OVO SU ZAHTEVI STUDENATA

Prvi put od početka protesta, koji u Beogradu neprekidno traju već sedmi dan, objavljeni su zvanični zahtevi demonstranata. Evo šta traže studenti.

protest03-Fonet-Aleksandar-Kokovic

Dosadašnji provizorni zahtevi su se pojavljivali na društvenim mrežama, preko kojih se protesti i organizuju, a sada su prvi put formulisani i dostavljeni medijskim redakcijama.

U saopštenju „Protesta protiv diktature“, u kojem preciziraju da se ograđuju od uticaja političkih stranaka, da je protest spontano nastao i da je građanski, iako najmasovnije učestvuju studenti i mladi, pobrojani su sledeći zahtevi.

Pored zahtevi koji su i do sada isticani: smena članova saveta REM-a i članova RIK-a, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, kao i čelnika RTS-a, razrešenje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, tu su sad i revizija – sređivanje biračkog spiska, pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori i poništavanje u delu javnosti spornih doktorata (ministar policije) Nebojše Stefanovića i (gradonačelnika Beograda) Siniše Malog.

„Učesnici protesta koji su se do sada povezali iz Srbije i dijaspore istupaju sa saopštenjem i osnovnim zahtevima našeg protesta kako bi se otklonila negativna slika iskorišćavanja mladih za ciljeve političkih i drugih organizacija. Svako ima pravo da podrži ove proteste, ali se mi ograđujemo od uticaja političkih stranaka“ navedeno je saopštenju koje je objavljeno i na Facebookfejsbuk stranici „Protest protiv diktature“ .

Zatražili su da se saopštenje pročita u Dnevniku 2 RTS-a i da se Vlada Srbije izjasni i postupi u skladu sa ovim zahtevima do 17. aprila.

Protest protiv diktature saopštio je i da su među zahtevima protesta i pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori, kao i poništavanje lažnih doktorata visokih funkcionera Nebojše Stefanovića i Siniše Malog.

Kako se navodi „protest je nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje, i da, iako ga u medijima nazivaju Studentskim protestom predstavlja protest svih građana u kojem najmasovnije učestvuju studenti i mladi“.

Dodaje se da je „protest nastao spontano, shodno narastujućem razočarenju u funkcionisanje državnih institucija, nepostojanju slobode medija i neravnopravnom predstavljanju različitih političkih opcija tokom predizborne predsedničke kampanje“.

„Naši zahtevi su smena čelnika RTS-a i urednika informativnog programa RTS-a, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti predsedničkih kandidata u predizbornoj kampanji. Smena članova saveta REM-a, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava u vezi sa izveštavanjem medija u predizbornoj kampanji“, navedeno je u saopštenju.

Protest protiv diktature zatražio je i razrešenje predsednice skupštine Maje Gojković, zbog suspendovanja rada parlamenta, smene članova RIK-a, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, reviziju – sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.

„Naš cilj je da se uspostave fer pravila igre u okviru kojih će se svaka legitimna politička opcija takmičiti i verodostojno prikazivati, a ne medijski i javno ignorisati“, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Demonstracije sa protesnom šetnjom održavaju se u Beogradu i većim gradovima Srbije zbog nezadovoljstva građana stanjem u zemlji, a na protestima su uglavnom studenti i mlađi ljudi. Juče su demonstracije studenata u Beogradui bile spojene sa protestom koji su ispred Vlade Srbije organizovali sindikati vojnika i policajaca.

 

IZVOR-mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *