1:08 , среда , 23 мај 2018
Početna / BIJELJINA / PROTIV SEZONSKOG GRIPA VAKCINISANO 1.800 OSOBA

PROTIV SEZONSKOG GRIPA VAKCINISANO 1.800 OSOBA

Vakcinu protiv sezonskog gripa u Bijeljini je od početka oktobra primilo 1.800 osoba od čega je 90 odsto lica starijih od 65 godina, rekao je Srni načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina Zoran Dakić.

maxresdefault

On kaže da je taj broj zadovoljavajući i na nivou je višegodišnjeg prosjeka od 2000 osoba godišnje koje prime vakcinu protiv sezonskog gripa.

„Od početka oktobra do danas u Bijeljini je prijavljeno 500 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 80 slučajeva sličnih gripu, što je uobičajeno za ovo doba godine i trenutna epidemiološka situacija je povoljna“, ističe Dakić.

Dom zdravlja Bijeljina za vakcinaciju stanovništva protiv sezonskog gripa ima obezbijeđenih 2.500 doza, a vakcina košta 20 KM.

Prema riječima epidemiologa, u protekla dva mjeseca na ovom području je evidentirano 50 slučajeva ovčijih boginja, 10 oboljelih od šarlaha i 15 slučajeva tuberkuloze.

Dakić kaže da se u Bijeljini detaljno prati kretanje obolijevanja od tuberkuloze koje je od 2011. godine, kada je evidentirano 80 slučajeva godišnje, počelo da pada i ispod 50 slučajeva, što je prosjek broja oboljelih od tuberkuloze u protekle tri godine.

 

IZVOR-INFOBIJELJINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *