20:50 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / PRVI PUT U BANJALUCI MARŠIRAO „BESMRTNI PUK“ 

PRVI PUT U BANJALUCI MARŠIRAO „BESMRTNI PUK“ 

Banjaluka je Maršom „Besmrtnog puka“ obilježila 9. maj – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

rtrs

Banjaluka je sa još više od 500 gradova u svijetu uključila u manifestaciju „Besmrtni puk“ povodom Dana pobjede nad fašizmom. Kolona sa učesnicima koji nose fotografije svojih predaka koji su učestvovali u antifašističkoj borbi krenula je od Parka „Petar Kočić“ do Trga Palih boraca.
Učesnici Marša su nosili zastave Republike Srpske, bivše SFRJ sa petokrakom, slike narodnih heroja i boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Obilježavanju koje je organizovao Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, koji je i predsjednik Odbora, te ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zamjenik ruskog ambasadora u BiH Petar Frolov i brojni Banjalučani.
Na Trgu palih boraca učesnicima su se obratili zvaničnici i održan je umjetnički program.
Marš čiji učesnici nose fotografije boraca iz Drugog svjetskog rata, zastave jedinica iz NOR-a, te transparente sa prigodnim porukama, predstavlja odavanje počasti poginulim vojnicima i civilima koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

„Noseći portrete svojih stradalih, mi zapravo nosimo čitavu istoriju u našim rukama, na koju Republika Srpska i Srbi mogu da budu ponosni“, saopšteno je ranije iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.
Obilježavanje podržava Savez udruženja boraca NOR-a iz Republike Srpske, kako bi na dostojanstven način bila obilježena pobjeda nad najvećim civilizacijskim zlom 20. vijeka.
„U toj borbi, najveći doprinos u slamanju fašizma u svijetu dao je Sovjetski Savez, sa 23 miliona poginulih boraca i civila, kao što je i srpski narod na Balkanu bio nosilac antifašističke borbe u kojoj je podnio najveće žrtve“, navodi se u saopštenju.
„Besmrtni puk“ je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede.
Ova manifestacija se prošle godine održala u 42 zemlje, a ove godine je skoro dvostruko veći broj država-učesnika.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *