2:37 , субота , 16 фебруар 2019
Početna / VIJESTI / HRONIKA / PUKLA BRANA, VANREDNO U PETROVCU NA MLAVI

PUKLA BRANA, VANREDNO U PETROVCU NA MLAVI

U Petrovcu na Mlavi pada jaka kiša, pa je vanredna situacija proširena na teritoriju cele opštine. Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi. U žagubičkim selima bujice su odnele delove puta. Ministar Branko Ružić kaže da će Vlada Srbije izaći u susret potrebama svih opština koje su pretrpele štetu.

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine, javlja dopisniik RTS-a.

Pukla je brana na reci Busur koja se uliva u Mlavu, i poplavila nekoliko sela.

Vodoizvorišta su zaštićena zaštićena, a voda za piće je ispravna.

U žagubičkim selima bujice su odnele delove puta. Počelo je postavljanje džakova na obali Mlave u Petrovcu na Mlavi, kako bi se zaštitilo stanovništvo i imovina.

Predsednik Opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić istakao je da je veliko nevreme zadesilo  tu opštinu.

„Štab za krizne situacije zaseda 24 sata, ekipe su na terenu i činimo sve što je u našoj moći da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Nije na udaru samo deo grada ili jedno selo, već je dve trećine opštine u velikom problemu. Zbog toga smo danas doneli odluku o ptroglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji opštine“, rekao je Nedinić.

Obilne padavine od čak 120 litara po kvadratnom metru prouzrokovale su poplavu u selu Kušiljevu u svilajnačkoj opštini. Voda se tokom jutra izlila iz seoskog potoka i poplavila stotinu kuća i ekonomskih objekata.

Mobilne ekipe su na terenu i pomažu da se evakuišu najugroženije porodice. U centru sela formiran je i prihvatni centar za zbrinjavanje građana kojima je voda ušla u domove. Prema najnovijim informacijama kiša je oslabila i bujična voda se povlači u korito potoka.

Štab za vanredne situacije u Ljigu je jutros je produžio trajanje vanredne situacije u devet mesnih zajednica te opštine, a komisije rade na utvrđivanju štete od poplava.

Prema prvim procenama šteta koja je pričinjena na putnoj infrastrukturi i objektima iznosi oko 30 miliona dinara, međutim, još nije uvrđena šteta na poljoprivrednom zemljištu, pa će ceo iznos biti znatno veći.

IZVOR: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *