0:47 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / REGION / PUTNICI NA „CRNOJ LISTI“ ZBOG LAŽNOG GIPSA I ZIMNICE

PUTNICI NA „CRNOJ LISTI“ ZBOG LAŽNOG GIPSA I ZIMNICE

Kazna za parking, prljava ringla i „agresivni“ komarci – glavne su ovogodišnje žalbe za koje naši turisti traže povraćaj novca od turističkih agencija. Turisti se žale na sitnice, a ove godine su agencije odlučile da stanu na put ljudima koji godinama „zarađuju“ novac na putovanjima.

T-lazni-gips_620x0

Naime, ovog leta je definitivno napravljen „crni spisak turista“ koji redovno tužakaju agencije.

„Primetili smo da neki ljudi, veoma stručno, podnose žalbe i svaki put nešto izvuku“, kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

„Jednoj gospođi je zbog velikh talasa otkazan izlet brodom i ona je tražila da joj se vrati novac za celokupno putovanje, jer je na turu krenula „samo zbog tog izleta“. Kada smo je obavestili da ne može da joj se vrati celokupna suma, pohvalila se da nikada nije izgubila nijedan spor protiv bilo koje agencije. To nam je bilo sumnjivo, pa smo sakupili dokumentaciju koja je pokazala da ona godinama na putovanjima fotografiše mrave, uzima izjave, prikuplja dokaze i da bukvalno uživa u tome. Generalno, reč je o ljudima koji su advokati i profesori fakulteta u penziji, a svima je zajedničko to što su intelektualci i iz većih gradova. Kada su upoređeni podaci iz agencija, zaključili smo da oni godinama uspevaju nešto da izvuku. Sada je tome došao kraj i teško da će ponovo putovati posredstvom agencije.“

Nažalost, ova „crna lista turista“ šteti pravim žalbama putnika koji su zaista imali neugodnosti na putovanju. Ove godine su inspektori dobili oko 150 žalbi, a JUTA 30. To je povećanje od 20 odsto u odnosu na lane, ali manje od jedan odsto, jer je od početka sezone 350.000 turista letovalo posredstvom agencija. U zemljama EU sezona se smatra uspešnom kada dobiju do pet odsto žalbi.

„Zlonamerni ljudi koji žele da zloupotrebe Zakon o potrošačima, i oni to najčešće rade kod otkazivanja putovanja“, ističe Seničić.

„Agencije imaju razloga da u tim situacijama zadrže stvarne troškove, ali naši turisti varaju uz pomoć doktora koji su izdaju lažne potvrde da imaju boginje, da su im se roditelji šlogirali, da im je puklo slepo crevo, zatim stavljaju gips na zdrave ruke i pozivaju se na smrtni slučaj daljih rođaka. Ista ta imena ‘bolesnika’ sledeće nedelje se pojave na spisku druge agencije koja je dala ‘last minit'“.

Izvor: Novosti.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *