10:11 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / BIH / RADI LI SAVJET MINISTARA?

RADI LI SAVJET MINISTARA?

Na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma svega su tri zakona. Iz SNSD-a upozoravaju da vladajuća većina u parlamentarnu proceduru već po navici šalje nedovoljno zakona.
savjetSličnog stava su i u DF-u. Nevladin sektor zadovoljan je koracima na evropskom putu.
Istovremeno iz Centra civilnih inicijativa poručuiju da je Savjet ministara prošle godine utvrdio i u parlametarnu proceduru uputio svega 18 zakona.
U Savjetu ministara BiH ignorišu praksu savremenih političkih sistema da izvršna vlast zakone predlaže parlamentu, poručuju iz SNSD-a.
Upozoravaju da pred poslanike ne stiže dovoljno kvalitetnih zakona. Prijedlozi Savjeta ministara, po pravilu završe na doradi ili parlamentarni život okončaju u Domu naroda.
O radu Savjeta ministara dovoljno govori dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma, kaže poslanica SNSD-a Dušanka Majkić.
„Tri tačke se samo odnose na zakone, samo jednu su predložili iz Savjeta ministara, a ostalo su poslanici. To bi trebalo da bude puno bolje, posebno o zakonima koji se odnose na agendu, da mi ne bi znali šta bi od posla“, izjavila je Majkićeva.
Da u Savjetu ministara ne rade dovoljno smatraju i poslanici opozicione Demokratske fronte.
„Jednostavno, ne radi Savjet ministara, prošle godine usvojeno 16 zakona, reformski zakon nijedan, niti Savjet ministara postoji, niti šta rade, niti znaju raditi“, smatra Damir Bećirović iz DF-a.
I dok poslanici upozoravaju da Savjet ministara u parlametarnu proceduru ne šalje zakone, predsjedavajući Denis Zvizidić, pred visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federikom Mogerini, izostavio je konkretne probleme, poput zastoja u uspostavljanju fukcionalnog mehinzma koordincije. Umjesto o problemima i rješnjima, Zvizdić je govorio o prioritetima.
„To su EU integracije, ekonomija, vladavina prava uz borbu protiv svih vidova organizovanog kriminala, terorizma i ekstremizma“, kaže predsjedavajući Savjeta ministara BiH.
U nevladinom sektoru smatraju da su jasni rezultati vlasti na nivou BiH na evropskom putu. Zaživio je SSP, BiH je predala za članstvo u EU, a u BiH stigao upitnik Evropske komisije.
Ipak, to sve ne prate odgovarajući zakoni. Primjera radi, u 2015. godini Savjet ministara utvrdio je 29, a parlament BiH usvojio 15 zakona. U prošloj godini u Savjetu ministara radili su još skromnije.
„Utvrdio je svega 18 zakona, od planiranih 56. Ono što je dodatni problem je da je Parlament od tih 18 usvojio samo 8“, kaže Ivica Ćavar iz CCI-ja.
Kroz monitornig, u CCI-ju su zapazili i fenomen, svojsvtven samo političkom sistemu BiH.
Parlamentarna skupština često odbija zakone vlastitog Savjeta ministara. Pitanje je zašto? U obje institucije većinu imaju iste političke partije.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *