15:12 , среда , 20 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / RANKI SE DRMA FOTELJA

RANKI SE DRMA FOTELJA

Rastu tenzije oko izbora novog lidera Saveza sindikata Republike Srpske.

22671

Nakon što su u Sindikatu Uprave RS prije nekoliko dana izrazili stav da ne žele više da budu dio krovne sindikalne zajednice, kao i nezadovoljstvo radom dosadašnjeg lidera Ranke Mišić, tenzije oko izbora novog predsednika Saveza sindikata predstojećeg ljeta rastu iz dana u dan.

Predsednici granskih sindikata još izbjegavaju da govore o tome koga bi voljeli da vide na liderskoj poziciji SSRS, ali su svi složni u jednom: radi se o izuzetno nezahvalnoj funkciji koja ne podrazumjeva samo odbranu prava radnika, već mnogo širi dijapazon djelovanja u sferi dijametralno suprotnoj vlasti.

– Kad dođe vrijeme, mi ćemo ispred svog sindikata poslati delegata za skupštinu, ali o tom potom. Ono što je moja obaveza prije svega kao predsednika sindikata pravosuđa je to da poštujem apsolutnu većinu i želje svojih radnika, i kakav oni stav budu iznijeli to će automatski podrazumjevati i moj lični stav – kaže za „Novosti“ Siniša Petrović, predsednik sindikata pravosuđa.

Predsednik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS Miodrag Femić za „Novosti“ kaže da ne očekuje mnogo ni od novih izbora u julu, s obzirom na to da odavno u tom procesu izostaje pravičnost.

– Mislim da sadašnji Savez sindikata postoji samo na papiru i da radi protiv radnika, a ne za radnike. Današnji sindikat je partner države primarno, a ne zaštitnik prava radnika, što bi trebalo da bude. Kad bi, ipak, nekim čudom taj izbor mogao da bude pravičan, onda bi to trebalo da bude neko od vrijednih ljudi iz sindikata, kojih je mnogo i koji bi taj posao radili kako treba – kaže Femić.

MIŠIĆEVA LIDER 12 GODINA

Ranka Mišić je na čelu Sindikata RS već treći mandat uzastopno, odnosno punih 12 godina. Ona je na petom kongresu Saveza sindikata RS, održanom početkom juna 2013. godine u Tesliću, kao jedini kandidat izborila treći predsednički mandat, koji joj ističe u junu ove godine. Da li će se kandidovati i četvrti put, do sada se nije izjasnila, a narednim danima očekuje se njen stav po tom pitanju.

IZVOR. NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *