4:42 , среда , 19 децембар 2018
Početna / BIJELJINA / RASTE BROJ DJECE SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU GOVORA I JEZIKA

RASTE BROJ DJECE SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU GOVORA I JEZIKA

Broj djece koja imaju poteškoće u razvoju govora i jezika svakodnevno se povećava u Bijeljini i za prvih šest mjeseci u Centru za mentalno zdravlje obavljena su 374 logopedska tretmana, rekla je defektolog logoped Andrijana Kovač.

centar-za-mentalno-zdravlje
„Posljednjih godina su faktori sredine, sami ili udruženi sa drugim faktorima rizika, znatno doprinijeli nastanku patologije govora, a prije svega negativan uticaj medija, neadekvatan govorni uzor, nedovoljna komunikacija roditelja sa djetetom, kao i višejezičnost“, kaže Kovačeva.

Ona navodi da faktori rizika za poremećaje u razvoju govora mogu biti povezani sa trudnoćom, samim činom rođenja ili prvim godinama života, a najčešći faktori su neurološki, anatomski, genetski, kognitivni, emocionalni i faktori sredine.

„Što se tiče patologije poremećaja verbalne komunikacije, ona se kreće od najblažih oblika poput tepanja i dislalija /nepravilnosti ili nemogućnosti izgovora pojedinih glasova/, pa do specifičnijih mješovitih razvojnih poremećaja“, kaže Kovačeva.

Ona ističe da je, u odnosu na prethodne godine, broj djece kojoj je potrebna stručna pomoć sve veći.

Prema njenim riječima, stručna i timska pomoć u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Bijeljina pružena je djeci sa poteškoćama u razvoju govora i jezika uzrasta od dvije do 18 godina.

Kovačeva kaže da Centar za mentalno zdravlje za sada nije radio analizu patologije govora i jezika u Bijeljini jer veliki broj logopeda radi u privatnoj praksi i u drugim zdravstvenim ustanovama, zbog čega su podaci nepotpuni i nedostupni.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *