18:02 , субота , 17 август 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / RASTE BROJ KORISNICA MATERINSKOG DODATKA ZA NEZAPOSLENE PORODILJE

RASTE BROJ KORISNICA MATERINSKOG DODATKA ZA NEZAPOSLENE PORODILJE

Materinski dodatak za nezaposlene porodilje od 405 KM u decembru prošle godine primile su 4.744 majke, potvrdili su u Javnoj ustanovi Javni fond za dječju zaštitu RS.

„Od toga, najveći broj korisnica je iz najvećih gradova i opština Republike Srpske – Banjaluke njih 686, Bijeljine 442 i Prijedora 329“, rekli su u ovoj ustanovi. Dodali su da najmanje korisnica naknada ima u Kupresu i Donjem Žabaru – po dvije, Istočnom Novom gradu četiri i po pet korisnica u Petrovcu-Driniću, Krupi na Uni i Kalinoviku.

U Fondu kažu da je u 2018. godini u ove svrhe izdvojeno oko 12 miliona KM, a da bi u ovoj godini trebalo da bude izdvojeno više od 30 miliona KM.

„Sva sredstva za ovaj materinski dodatak prikupljaju se iz doprinosa i doznaka iz budžeta Vlade RS“, istakli su u ovom fondu.

Dodali su da broj korisnica raste iz mjeseca u mjesec, pa su kao primjer naveli da je u januaru prošle godine, kada je i počela isplata ove naknade, dodatak primalo oko 600 majki, da bi na kraju te godine, odnosno u decembru, taj broj porastao na 4.744.

Nezaposlene majke kažu da im ova naknada znači mnogo i da od nje,  ako ništa drugo, mogu kupiti pelene, hranu, ali i ostale potrepštine za bebu.

„Primala sam ovu naknadu i mnogo mi je pomogla jer mi je tih 405 KM bilo skoro kao i plata dok sam radila, a sve stvari za bebu su skupe“, rekla je jedna majka iz Banjaluke, koja je primala ovu naknadu.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja roditelja sa četvero i više djece RS, kaže da je ova naknada dobra aktivnost, koju treba pohvaliti, ali da bi više značilo da svako djete prima dječji dodatak od 50 ili 100 KM.

„U svakom slučaju, trebalo bi raditi na poboljšanju nakanada za djecu, samo treba malo više volje i preusmjerenja sredstava, jer – šta nam je bitnije od djece“, istakao je Radovanović.

Podsjećamo, pravo na materinski dodatak ostvaruje nezaposlena majka, odnosno drugo lice u skladu sa zakonom, u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete u trajanju od 18 mjeseci. Pravo na materinski dodatak može ostvariti majka pod uslovom da ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta i da je nezaposlena u periodu od šest mjeseci prije rođenja djeteta. Pravo na materinski dodatak može ostvariti i majka koja je strana državljanka pod uslovom da ima stalni ili privremeni boravak u RS, da je nezaposlena šest mjeseci prije rođenja djeteta, te da nije korisnica prava po istom osnovu u državi čiji je državljanin.

Centar/služba                                                             Broj korisnika

1.    Javna ustanova  Centar za socijalni rad Banjaluka       686

2.    JU Centar za socijalni rad  Bijeljina                               442

3.    JU Centar za socijalni rad Prijedor                                329

4.    Centar za socijalni rad Doboj                                        204

5.    Centar za socijalni rad Zvornik                                     195

6.    JU Centar za socijalni rad Teslić                                  183

7.    JU Centar za socijalni rad Gradiška                            182

8.    JU Centar za socijalni rad Laktaši                               181

9.    JU Centar za socijalni rad Prnjavor                             147

10.  JU Centar za socijalni rad Trebinje                             125

 

 

IZVOR-NEZAVISNE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *