5:01 , недеља , 24 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / RATARI BIRAJU RIZIK UMJESTO POLISE

RATARI BIRAJU RIZIK UMJESTO POLISE

Ni sve učestalije vremenske nepogode u kojima vrlo često stradaju usjevi nisu natjerale poljoprivrednike u Republici Srpskoj da osiguraju plodove svoga rada, tako da bi većina njih zbog sadašnjeg lošeg vremena mogla ostati praznih ruku.

20170421111107_234940

Iako se gotovo svake godine susreću sa nepogodama koje pustoše voćnjake i njive, te raznim bolestima koje desetkuju stada, u osiguravajućim društvima kažu da se na prste mogu nabrojati poljoprivrednici koji odluče da sklope ugovor o osiguranju. Oni koji to ne učine kao razlog navode nedostatak novca, skupe premije i nepovjerenje u osiguravajuće kuće.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS Milomir Durmić ističe da veoma rijetko poljoprivrednici osiguravaju svoja gazdinstva.

– Svoja gazdinstva osiguralo je nekoliko poljoprivrednika sa područja Semberije, nešto u Posavini i vrlo malo oko Gradiške – rekao je Durmić.

Dodao je da je razlog to što pravilnici o podsticajima nisu uslovljeni polisama osiguranja, što je pogrešno.

– Usjevi, objekti i stoka mogu se osigurati od požara i svih elementarnih nepogoda, osim kad je u pitanju suša – rekao je on.

Da se veoma mali broj ratara odlučuje na ovaj korak potvrdio je i predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković. On kaže da je osiguranje usjeva, objekta i stoke česta tema na skupovima poljoprivrednika.

– Iako je prošle, a i ove godine pravilnikom o podsticajima predviđeno da se subvencionišu premije za osiguranje, ne vjerujemo da će to naići na neki širi odjek ukoliko osiguravajuće kuće ne budu malo korektnije u svojim kriterijumima – kazao je Marinković i dodao da je u RS registrovano 35.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Veoma hladno vrijeme za ovo doba godine i snijeg pričinili su štetu brojnim voćnjacima, a naročito malinama. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Zoran Maletić ističe da je rano govoriti o procjeni štete na usjevima i voćnjacima, ali da su nadležne službe na terenu.

– Snijeg nije veliki problem, koliki će biti eventualni mraz – rekao je Maletić i podsjetio na mjeru sufinansiranja premije osiguranja koju resorno ministarstvo sprovodi.

On je najavio da će u narednom periodu voćarima u Srpskoj biti isplaćena naknada za prošlogodišnju štetu od mraza.

Vodič

BiH svake godine evidentira rast izvoza voća i povrća, prosječna godišnja stopa rasta u proteklih osam godina iznosi 24 odsto, a povrća šest odsto, navodi se u „Vodiču za izvoz voća i povrća u EU“, koji su sačinila entitetska resorna ministarstava.

– Ova publikacija, prije svega, namijenjena je potencijalnim izvoznicima. Veoma je značajna imajući u vidu da se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tržište EU otvorilo za domaće proizvođače – rekao je Zoran Maletić.

IZVOR: GLASSRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *