15:07 , среда , 20 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / RATARIMA NOVA ŠANSA DA SKROJE PODSTICAJE

RATARIMA NOVA ŠANSA DA SKROJE PODSTICAJE

Narednih dana moglo bi da dođe do izmjene Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, koji je već stupio na snagu, a kojim su ratari nezadovoljni.

20170407111824_233870

Dogovoreno je to na jučerašnjem sastanku predsjednika RS Milorada Dodika, predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića sa predstavnicima republičkih udru‘enja poljoprivrednika.

Dodik je istakao da je vidljivo da je adaptirani Sporazum o stabilizaciji (SSP), kao što je ukazivano, stvorio dodatne pritiske na domaću proizvodnju, te da je značajan broj grana, kao što je mljekarska proizvodnja, u veoma teškoj situaciji upravo zbog uvoza mlijeka.

On je dodao da zaštita domaće proizvodnje podrazumijeva zaštitu uvoza u momentu dospijeća tog proizvoda. On je naveo da je drugi problem kako rasporediti budžet od 60 miliona KM za poljoprivredu, jer postoji značajan broj predstavnika različitih udruženja koja ne mogu da se dogovore o određenim stvarima.

– Ministarstvo ima svoj prijedlog, a ostalo je da u idućoj sedmici sjednemo i to pokušamo definisati da se usvoji konačno taj pravilnik – rekao je Dodik.

Mirjanić je istakao da sva udru‘enja poljoprivrednika narednih dana treba da usaglase stavove o zajedničkim prijedlozima za izmjene i dopune pravilnika o podsticajima.

– Ponovo ćemo se sastati i na osnovu tih prijedloga vidjećemo šta se može izmijeniti i dopuniti, ali u okviru 60 miliona KM, koliko je ove godine budžetom planirano za agrar – rekao je Mirjanić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Vladimir Usorac istakao je da pravilnik treba korigovati, ali da se mora vidjeti koliko koje udruženje ima članova, odnosno proizvođača.

– Ne možemo dobiti saglasnost od udruženja kojem je budžet u pravilniku 50.000 KM ili ravnati to udruženje sa udruženjem mljekara kojem je budžet 25 miliona KM. To nije isto i zato moramo znati ko ima koliko glasova u tim pregovorima – rekao je Usorac.

Dodao je da vjeruje da će na novom zajedničkom sastanku sa Dodikom, Cvijanovićevom i Mirjanićem, na kojem će predočiti zajedničke zahtjeve, između ostalog, za izmjene i dopune Pravilnika, donijeti odluke koje će spasiti domaću poljoprivredu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković istakao je da i dalje ostaju pri zahtjevu da budžet za agrar bude šest odsto od republičkog, kako bi mogli zadovoljiti i segment primarne proizvodnje, ali i investicija.

– U korekcijama pravilnika daćemo prioritet određenim sektorima kako u pogledu zastupljenosti, tako i interesa Srpske – rekao je Marinković.

Poljoprivrednici RS očekuju da će uskoro biti završena procedura u vezi sa klirinškim dugom, koji je ispod deset miliona, i da će biti isplaćeni zaostali podsticaji.

„Konzum“
Vladimir Usorac je istakao da će mljekarski sektor RS imati problema ukoliko ne bude riješena novonastala finansijska situacija u „Konzumu“, koji je jedan od većih kupaca proizvoda „Mlijekoprodukta“ iz Kozarske Dubice.

– Ukoliko bi „Konzum“ stao s plaćanjem ili se dugovi nagomilali, može da dođe do ozbiljnog problema, jer ta mljekara ne bi više mogla da prati nas proizvođače – rekao je Usorac.

Stoga je pozvao Vladu RS i resorno ministarstvo da se pozabave ovim problemom, te da sazovu posebnu sjednicu Vlade jer, osim mljekara, i poljoprivrednici plasiraju robu u „Konzum“.

Izvor: Glassrpske.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *