8:03 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / KULTURA / Reakcije sa “Srpkog Davosa”

Reakcije sa “Srpkog Davosa”

Zvonko Gobeljić: Preispitati aktuelnu privrednu politiku
„Srpski Davos“, kako zovu kopaonički forum, okupio je ove godine 500 stručnjaka, zvaničnika, privrednika sa idejom da ponude rešenja kako da Srbija izađe iz krize. Da li zbog toga što se polemiše uoči izbora, ili što se ni ranije preporuke sa ovog skupa mahom nisu pretočile u dela, te prvog dana nije se čulo mnogo konkretnih sugestija. Većina izlazak vidi u vođenju ekonomske politike koja je kompatibilna sa Evropskom unijom.
Vlada, dok rekapitulira svoj učinak, tvrdi da smo kroz nju prošli bolje nego većina iz našeg okruženja.
– Kada se posmatra kumulativna promena BDP-a, u periodu krize najbolje je prošla Makedonija, pa slede Bosna i Hercegovina i Srbija. Kad je reč o privlačnosti naše zemlje za strane investicije, analize pokazuju da je Srbija među državama u okruženju na trećem mestu, posle Rumunije i Bugarske i sa nivoom ulaganja koja su značajno iznad okolnih zemalja, objanjava ekonomista Zvonko Gobeljić. – Ključni problemi srpske privrede zahtevaju vrlo ozbiljnu akciju države. Prema mom mišljenju, najveći problem koji nas trenutno muči jeste apsolutni manjak investicija, a samim tim i nekonkurentna privreda. Neophodno je da nadležne institucije naprave iskorak na uređenju privrednog ambijenta Srbije i da se posvete ozbiljnim reformama u brojnim segmentima, kako bi osnažili srpsku ekonomiju.
Kriza je desetkovala zaposlenost. U Srbiji je skoro četvrtina, 23,7 odsto radno sposobnih građana – bez posla. Istovremeno, u Evropskoj uniji bez posla je 10,4 odsto sposobnih za rad.
– Svetska ekonomska kriza je nametnula neophodnost preispitivanja dosadašnjih ekonomskih politika i dilemu zašto nismo uprkos stabilnosti cena ostvarili održivu zaposlenost – zaključuje Zvonko Gobeljić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *