17:22 , четвртак , 19 јул 2018
Početna / BIJELJINA / REMONTNI ZAVOD BRATUNAC ZAKUPIO HALE FABRIKE „ELVAKO“

REMONTNI ZAVOD BRATUNAC ZAKUPIO HALE FABRIKE „ELVAKO“

Tehnički remontni zavod Bratunac zakupio je proizvodne hale u prostoru bijeljinske fabrike „Elvako“ i zaposlio 20 bivših radnika ove firme u stečaju, objavljeno je na sajtu Grada Bijeljina.

elvako

Broj angažovanih radnika bi do kraja godine trebalo da bude petostruko veći, a trenutni zakupci bi se po okončanju stečaja mogli pojaviti i kao potencijalni kupci ovog preduzeća.

Stečaj „Elvaka“ pokrenut je u aprilu ove godine zbog nagomilanih dugovanja.

Imovina ovog preduzeća, koje je nekada bilo među najsupješnijim u crnoj metalurgiji, vrijedi 19 miliona KM, obaveze su dvostruko veće, a sva nepokretna imovina koja se prostire na oko 140 dunuma je pod hipotekom.

Osim za radnike, pokretanje rada je značajno i za povjerioce, jer bi se u suprotnom, troškovi stečajnog postupka namirivali prodajom mašina.

Tehnički remontni zavod je zbog povećanog obima proizvodnje zakupio pogone procesne opreme, šina vođica, panelnih ograda i armaturne mreže. Ovi proizvodi nekada su plasirani u zemlje Zapadne Evrope, a traženi su i danas.

„Pogon procesne opreme smo očistili i tako smo završili sa defektažom i osposobljavanjem mašina za proizvodnju, na osnovu čega već krećemo sa radom. Naši planovi su da do kraja godine pustimo u rad i ostale pogone“, najavljuje predstavnik Tehničkog remontnog zavoda Veljko LJubinković.

U ovom zavodu trenutno konstruišu halu za inostranog kupca.

„Mi sve pripremimo, spakujemo i brodom šaljemo za Namibiju gdje se vrši sklapanje“, pojašnjava LJubinković.

Zakupci imaju plan da uporedo sa remontom postojećih, kupe i nove mašine i u pogonu procesne opreme obnove nekadašnju proizvodnju silosa, mješalica i traktorskih prikolica.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *