5:40 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / REGION / REPUBLIČKI IZBORI VEĆ U MARTU?

REPUBLIČKI IZBORI VEĆ U MARTU?

Republički izbori u Srbiji mogli bi da budu održani posljednje nedjelje u martu ili 14. aprila, saznaje „Blic“.
„Ukoliko se glasa 31. marta, to znači da izbori moraju biti raspisani već u februaru i u tom slučaju bi to bili prevremeni parlamentarni izbori. I za 14. april bi izbori morali da budu raspisani najmanje 45 dana ranije“, prenosi list.

Kao najizglednija promjena u sastavu Vlade, za koju je sasvim sigurno da će glavna stranka i dalje biti SNS, pominje se mjesto premijera.

Tako bi, ukoliko premijer Ana Brnabić bude na drugoj poziciji u vlasti, prema navodima „Blica“, najviše šansi za njenog nasljednika na ovoj funkciji imao Siniša Mali, nekadašnji gradonačelnik Beograda i trenutno ministar finansija.

Iako formalno-pravno ne postoji kao kategorija „izborna godina“, niti je tako definisana, činjenica je da Vlada i parlament praktično ulaze u izbornu godinu, odnosno u četvrtu godinu mandata, podsjeća list.

„Raspisivanjem izbora, Vlada do formiranja nove je samo tehnička, a tako i ne može da se odlučuje o vitalnim stvarima. Isto je i sa parlamentom, koji ne može da usvaja zakone. Time Srbija ne beži od dogovora i rešenja kosovskog pitanja, ali dobija se vreme za možda bolje pozicioniranje i smanjuje se pritisak na Srbiju i njenu vlast“, piše „Blic.

IZVOR: BLIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *