17:29 , четвртак , 19 јул 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / REPUBLIKA SRPSKA: UČITELJE BIRAJU USMENO!

REPUBLIKA SRPSKA: UČITELJE BIRAJU USMENO!

Budući prosvetari u osnovnim školama Srpske zahtevaju donošenje novog Pravilnika o njihovom zapošljavanju, jer se sadašnja procedura svodi samo na usmeni deo – intervju! Primenom Zakona o osnovnom obrazovanju u RS u maju ove godine, ukinuti su testovi znanja koji su nosili četiri boda, a ostali su samo usmeni testovi koji nose ukupno šest bodova.

prosvjeta

To je izazvalo ogromno nezadovoljstvo kod budućih učitelja i nastavnika, jer smatraju da se ovaj način zapošljavanja svodi obično na šarm potencijalnih kandidata, a manje na obim znanja koje poseduje. Iz tih razloga, ministar prosvete i kulture Dane Malešević uskoro će inicirati donošenje novog Pravilnika o prijemu i kandidaturi radnika, kojim će biti preciznije definisano bodovanje kandidata.

– Ranije su uzimani u obzir i rezultati pismenog dela testa, ali su urađene sveobuhvatne analize koje su pokazale da rezultati ovog vida testiranja nisu dovoljno dobri pokazatelji te stoga nisu ni svrstani među obavezne kriterijume s ciljem da se smanji mogućnost eventualnih malverzacija prilikom zapošljavanja – objašnjava ministar. – S obzirom na to da je još na snazi Pravilnik o kriterijumima i proceduri prijema radnika u radni odnos donet pre ovog zakona, bodovanje je ostalo isto, samo se ne primenjuje testiranje i ne računaju ti bodovi.

On dalje kaže da su testovi ukinuti jer je ministarstvo primilo veliki broj pritužbi prosvetnih radnika, kao i kandidata koji su se prijavljivali na konkurse da je bilo zloupotreba prilikom testiranja, odnosno da su neki kandidati unapred dobijali testove.

– Smatramo da je usmeni razgovor prilikom prijema u radni odnos, pored drugih obaveznih kriterijuma, dovoljan pokazatelj sposobnosti i kompetencija kandidata, pogotovo ako se uzme u obzir da je sa završenim osnovnim studijima svaki od kandidata za određeno radno mesto stekao dovoljna znanja za određenu oblast, odnosno polaganjem stručnog ispita potvrdio osposobljenost za rad u školi – poručio je za „Novosti“ ministar Malešević.

Predsednik Aktiva osnovnih škola u Banjaluci Miroslav Popržen izjavio je da je prethodni Pravilnik, do usvajanja Zakona o osnovnom obrazovanju u RS bio „idealan“ i da ga nije trebalo ni menjati.

– Nadam se da će novi Pravilnik podrazumevati povratak pismenih testova za učitelje i nastavnike. Ne znam zašto je ministar promenio mišljenje, i kako će se to realizovati, verovatno kroz izmene novog zakona, ali svakako podržavam inicijativu da se vrati na snagu preciznije bodovanje. Uz usmeni razgovor verovatno će to opet biti neki vid pismenog testa – rekao je Popržen.

Inače, kod zapošljavanja učitelja i nastavnika, u komisijama škola standardna su i dalje tri člana, od kojih tokom usmenog razgovora potencijalni kandidat može dobiti ukupno šest bodova. Pismeni testovi nosili su četiri boda više.

Učiteljica iz Banjaluke Nataša Š. razočarana je novim Pravilnikom koji podrazumeva samo usmeni segment, jer, smatra, podrazumeva više šarm nego znanje kojim raspolažu kandidati.

– Smatram da to nije fer, jer je usmeni test, odnosno razgovor uglavnom uslovljen subjektivnom ocenom, dakle, koliko je neko sposoban da „šarmira“ komisiju, a manje realnim znanjem. Moje mišljenje je da je potrebno hitno vratiti i pismeni deo testiranja jer je, bar on, siguran bodovni udeo i kod onih kandidata koji i nisu nešto naročitio šarmantni ali bi bili vrsni predavači – kaže naša sagovornica.

KRITERIJUMI

ZAKONOM o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano je donošenje Pravilnika o kriterijumima i proceduri prijema radnika u radni odnos, u kojem se kao obavezni definišu isti kriterijumi koji su bili definisani i ranijim zakonskim rešenjem, a to su: vreme provedeno na evidenciji nezaposlenih lica nakon sticanja odgovarajuće stručne spreme, prosek ocena tokom studiranja, rezultati ostvareni na intervjuu i radni staž kandidata.

 

Izvor: novosti.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *