2:40 , уторак , 16 октобар 2018
Početna / BIJELJINA / RIJEŠEN PROBLEM POLJOPRIVREDNIKA I RADNIKA, PREKINUT ŠTRAJK U ŽITOPROMETU

RIJEŠEN PROBLEM POLJOPRIVREDNIKA I RADNIKA, PREKINUT ŠTRAJK U ŽITOPROMETU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, nakon razgovora u Bijeljini sa rukovodstvom i radnicima preduzeća „Žitopromet“ koji štrajkuju mjesec dana, da će država preuzeti isplatu pšenice domaćim proizvođačima koja je uskladištena u ovom preduzeću.


„Vaš trud nije bio uzaludan“, poručio je Dodik semberskim poljoprivrednicima i najavio da će u narednih sedam do 10 dana svi biti isplaćeni po ugovorima, a riječ je o isplati 1,8 miliona KM za oko 1.100 semberskih ratara.

Dodik je rekao i da pšenica, oko 6.000 tona, ostaje u silosima „Žitoprometa“ za dalju preradu, te najavio rješavanje problema 190 zaposlenih, kojima će Vlada Republike Srpske obezbijediti pola miliona KM za isplatu dvije plate, od četiri koje radnici nisu primili.

Prema njegovim riječima, taj novac će već sutra biti obezbijeđen, čime su stečeni uslovi za nastavak rada u „Žitoprometu“.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je okupljenima u krugu „Žitoprometa“ da će se, prema odluci Vlade, ići sa izmirenjem prema poljoprivrednim proizvođačima i da je ovom intervencijom obuhvaćeno 1.100 domaćih poljoprivrednika.

„Stekli su se uslovi da se prekine bilo kakav štrajk i da ova kompanija prevaziđe problem, nastavi da radi na dobrobit svih vas, poljoprivrednih proizvođača u Semberiji i radnika u ovom kolektivu“, rekla je Cvijanovićeva.

Razgovorima su prisustvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, kao i većinski vlasnik „Žitoprometa“ Slobodan Pavlović.

Semberski ratari poručili su da su zadovoljni intervencijom republičke vlasti i postignutim rješenjem, napominjući da su hljebno žito nakon žetve uskladištili u bijeljinskom „Žitoprometu“, a zbog problema u ovom preduzeću i štrajka radnika ostali su i bez pšenice i bez novca.

IZVOR: SRNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *