7:57 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / RODILE BRESKVE NA MAJEVICI

RODILE BRESKVE NA MAJEVICI

Radivoje Vasilić (82), iz podmajevičkog sela Maleševci, u zaseoku Vasilići nedaleko od Ugljevika, vlasnik je najveće plantaže bresaka u severoistočnom delu BiH, s koje će ove godine biti ubrano oko 50 tona kvalitetnih sorti glorija i maja.

 

rs (2)_620x0

Šljiva je na Majevici tradicija, ali sam još davne 1975. godine odlučio da joj pridodam i breskvu. Bio sam tada opčinjen Fruškom gorom i velikim, uređenim plantažama, s krupnim, sočnim plodovima breskve. Obećao sam tada sebi da ću taj deo Fruške gore „preneti“ na moju Majevicu. Svi su bili skeptični, jer je ovde uspevala isključivo šljiva – priča Vasilić.

– Na početku sam morao puno da učim o sadnji, zaštiti i kalemljenju. Danas, pored zasada šljiva na površini od hektara i po, imam zasade breskve na dva hektara, sa oko 2.000 stabala. Stablo breskve nije dugovečno, pa stalno obnavljamo voćnjak novim sadnicama – priča Radivoje, ne krijući zadovoljstvo što mu je ovaj posao išao od ruke i što je za svoje sinove Mlađena i Miodraga obezbedio siguran izvor prihoda za život.

Radivoje zajedno sa sinovima održava voćnjake, organizuje berbu i plasman robe na bijeljinsku Kvantašku pijacu.

– Pre rata, šljivu, jabuku i breskvu sam prodavao širom Jugoslavije, od Beograda do Splita, Zagreba, Maribora, a danas se uglavnom sve svodi na čekanje nakupaca na kvantašu – kaže krepki i vedri starina Radivoje Vasilić, najveći uzgajivač bresaka u ovom delu Bosne.

rs (3)

 

ROBA DOBRO IDE

NEMA problema s prodajom, jer je voće ekstrakvaliteta, ali je problem nedostatak sistema za navodnjavanje i zaštitne mreže u slučaju gradonosnih padavina. Zadovoljan sam i ponosan što smo uspeli da Frušku goru preselimo na Majevicu – ističe Vasilić.

IZVOR-VEČERNJE NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *