20:53 , среда , 24 април 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / „RS INFRASTRUKTURNO DRUGAČIJA I EKONOMSKI JAČA“

„RS INFRASTRUKTURNO DRUGAČIJA I EKONOMSKI JAČA“

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je u proteklom periodu uloženo mnogo truda i novca da Srpska bude naprednija, infrastrukturno drugačija i ekonomski jača.

Cvijanovićeva je poručila da će novu Vladu Srpske podržati u daljim nastojanjima da ekonomski razvija Srpsku, te čuva njenu političku stabilnost i institucije.

„Potrebno je jačati ekonomsku osnovu. Podržavam najavu nove Vlade da se obezbijedi više posla i zaposlenosti, ali je isto tako potrebno i utvrđivati koji su to obrazovni profili za koje možemo garantovati više posla“, rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je navela da je u periodu dok je bila premijer Srpske mnogo uloženo u izgradnju puteva, auto-puteva i novih bolnica koje su regionalno koncipirane, studentskih domova, renoviranje školskih objekata i vrtića.

„Uspjeli smo da povećamo penzije i došli smo do otprilike povećanja od 20 odsto. Sada imamo dodatnih dva odsto povećanja i biće nastavljeno i dalje. Uspjeli smo da obezbijedimo i povećanje plata za sve radnike u privatnom i u javnom sektoru“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je policija Srpske opremljena novim vozilima, opremom, naoružanjem, te da su stvoreni bolji uslovi za rad renoviranjem i izgradnjom policijskih stanica, kao i Centra za obuku u Zalužanima.

Cvijanovićeva je naglasila da je i agrarni budžet povećan, kao i određena socijalna davanja, od kojih su neka nova poput naknade za demobilisane borce ili nezaposlene porodilje, ali i civilne invalidnine.

Predsjednik Srpske podsjetila je da je osnovan Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

„To treba da se posmatra samo kao dobra osnova za kretanje naprijed“, naglasila je Cvijanovićeva i istakla da dobre uspjehe nije spriječila ni globalna kriza, ali ni elementarne nepogode poput poplava i suša.

Ona je dodala da u narednom periodu ima mnogo toga što je potrebno uraditi, poput određenih projekata u energetike koji su započeti.

„Vidim da je premijer stavio akcenat na to i sigurna sam da će taj dio uspjeti da završi“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se uspješnost Vlade ogleda i u dobroj saradnji sa socijalnim partnerima, jer zajedno rade na istom zadatku.

„Da to nije tako mnogo bi nezadovoljstva dolazilo od njih“, zaključila je Cvijanovićeva.

IZVOR-AGENCIJE

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *