5:55 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / RS: DO POSLA SAMO PREKO VEZE

RS: DO POSLA SAMO PREKO VEZE

U Republici Srpskoj zapošljavanje mimo konkursa godinama ustaljena praksa. Zasnivaju radni odnos putem „poznanstava“ ili „stranke“, a retko znanjem.

AKADEMSKI građani Republike Srpske izgubili su i poslednju nadu da će im diploma omogućiti i sigurno „uhlebljenje“. Sve smo češće svedoci formalnih konkursa za zapošljavanje u javnim glasilima i razočaranja omladine sa indeksima. Praksa je pokazala da je većina konkursa, kako u javnom, tako i privatnom sektoru nameštena, te da se do posla dolazi uvek preko „poznanstva“ ili „stranke“, a vrlo retko zahvaljujući stečenom znanju potencijalnih kandidata.

 rs do posla_620x0

Banjalučanka Vesna P. diplomirani je pravnik, majka dvoje dece, ima 36 godina i tek dve godine radnog staža. Za „Novosti“ otkriva svoj put do zaposlenja, način na koji je na kraju, ipak došla do posla.

– Diplomirala sam 2009. i pokušavala da se zaposlim preko raznih konkursa. Naivno sam verovala da je to pravi način da dođem do zaposlenja. Slala sam si-vi od firme do firme, počela sam sa školama za mesto sekretara. I skupila preko 20 odbijenica – ispričala je Vesna P. (36).

Vesna je dobila priliku da odradi pripravnički staž u jednom dvevnom listu u Banjaluci, završila ga je, i umesto obećanja da će ostati na tom radnom mestu i kada on istekne, dobila je otkaz jer je ostala trudna!

– Posle toga na birou sam provela četiri godine, i u tom periodu nijedan poziv nisam dobila od njih. Nakon toga, dobila sam poziv od bliskog prijatelja koji me preporučio za mesto pravnika u jednoj firmi. Eto, i ja sam, nažalost, ali na kraju na moju sreću, zaposlena tako, preko „veze“ – priznala je Vesna P.

Zakonom o posredovanju u zapošljavanju definisano je da poslodavac samostalno odlučuje o izboru kandidata za zasnivanje radnog odnosa, između onih koje je ponudio Zavod ili agencija i kandidata koji su se neposredno obratili poslodavcu.

– Poslodavac dostavlja Zavodu za zapošljavanje prijavu o potrebi za radnicima. Zavod je dužan da, najdalje u roku od tri dana potrebu za radnicima oglasi na-adresi Zavoda. Zakon je predvideo da firme mogu da zaposle nekoga i bez posredovanja Zavoda, i u tom slučaju dužni su da u roku od sedam dana Zavodu dostave izveštaj o zaposlenju radnika – rekla je portparol Republičke uprave za agencijske poslove Dušanka Makivić.

Inspekcija rada u slučaju žalbe kandidata za zaposlenje može da proveri samo da li je radno-pravni status izabranog kandidata regulisan u skladu sa zakonom, u smislu zaključivanja ugovora i prijave na obavezno osiguranje.

 

ZNANjE PROTERANA REČ

NIKO više ne ceni znanje, tvrdi za „Novosti“ profesor Miodrag Živanović. Reč znanje je proterana odavde. Oni koji su imali znanje, nakon završenih studija pobegli su u inostranstvo, gde se ono i dalje ceni. Mladi ljudi odlaze suočeni sa činjenicom da im znanje neće biti od koristi ako nisu stranački aktivni ili nemaju „jake veze“ – rekao je Živanović.

Izvor: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *