5:52 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / RTV TAKSA DO 30. JUNA PREKO TELEKOMA

RTV TAKSA DO 30. JUNA PREKO TELEKOMA

Dom naroda parlamenta BiH usvojio je Zakon o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, prema kojem bi važeći sistem naplate RTV takse putem telekom operatera bio nastavljen do 30. juna.

11633

Martin Raguž, delegat iz reda hrvatskog naroda,  pozvao je da se napravi novi zakon, te naglasio da on jeste za opstanak Javnog RTV sistema, ali da svi tim sistemom moraju biti zadovoljni. Ističe da je Javni servis u minusu šest miliona KM, da je godišnji budžet oko 40 miliona KM, a samo 15 posto ide na finansiranje programskog sadržaja. Upozorio je da je naplativost za RTV taksu  mnogo veća u RS, gdje oko 90 posto građana plaća pretplatu.

Ognjen Tadić, delegat iz reda srpskog naroda i predsjedavajući ovog doma, rekao je da je stav SDS-a jasan i da su oni za to da se javni servisi finansiraju iz budžeta. Smatra da narodu treba „skinuti što više obaveza s leđa“.

„Vidim da predlažu neki porez. Hajdemo onda predložiti porez na učitelje. Oni su nam važniji od medija. Ova zemlja s medijima neće postati bolja, nego  će postati bolja obrazovanjem“, rekao je Tadić, dok je Halid Genjac, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda, podsjetio na obavezu da se javnim emiterima za jedan period obezbijedi finansiranje.

Sredoje Nović, šef Kluba delegata srpskog naroda, kazao je da dijagnozu imamo, ali je ključno šta je lijek. Predložio je da Dom naroda donese zaključak da zaduži Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana ponudi kompletne izmjene zakona.

Draško Milinović, generalni direktor RTRS, komentarišući prijedlog novog modela naplate RTV takse putem poreza na plate i penzije, rekao je da je Odbor sistema tri javna servisa predložio formiranje fondova na nivou RS i FBiH, a vlade bi usaglašavale načine na koji bi se fondovi punili. Rekao je da je u prijedlogu novog modela naplate RTV takse dat samo primjer ako bi se RTV taksa obračunavala po određenom procentu na neto plate i penzije.

„Treba dati šansu da se kroz minimalne izmjene i dopune Zakona o JRTS BiH dogovore Vlada RS i Vlada FBiH. Da li će i kako formirati fondove, to je stvar vlada, a ne emitera. Kako će se fondovi puniti, odlučiće dvije vlade, a u ovom momentu ima više načina o kojima tek treba da se razgovara“, navedeno je u saopštenju te se ističe da zabrinjava činjenica da o novom modelu svi nešto pričaju, a skoro niko ga nije ni vidio.

„Namjera emitera je da najveći dio građana plaća manju taksu nego dosad, a da obuhvat bude veći… Dakle, da budem jasan, procenti obuhvata nisu uopšte određeni i ko god u ovom momentu kaže da će taksa biti ovolika ili onolika, obmanjuje javnost i kupi jeftine političke poene“, stoji u saopštenju.

Izvor: Nezavisne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *