12:36 , недеља , 25 август 2019
Početna / VIJESTI / RUMUNSKI PREDIZETNIK IZGRADIO AUTO-PUT OD JEDNOG METRA KAKO BI OSRAMOTIO ZVANIČNIKE

RUMUNSKI PREDIZETNIK IZGRADIO AUTO-PUT OD JEDNOG METRA KAKO BI OSRAMOTIO ZVANIČNIKE

Rumunski preduzetnik izgradio je auto-put dužine jednog metra u severoistočnoj Rumuniji u znak protesta zbog loše putne infrastrukture u zemlji.

Vlasnik lanca restorana brze hrane, 33-godišnji Stefan Mandači, kome je dozlogrdila slaba putna mreža u njegovoj oblasti privatno je naručio izgradnju minijaturnog auto-puta o ličnom trošku od 4.400 evra, prenosi BBC.

Kampanja je trajala nedeljama sa ciljem da izazove reakciju i dostigla je vrhunac u petak kada je otvorena „deonica“ auto-puta.

Rumunija ima jednu od najkraćih mreža auto-puteva u EU od samo 806 kilometara za celu zemlju, iako je teritorija gotovo jednaka Velikoj Britaniji koja ima oko 4.000 kilometara, navodi BBC.

Britanija pri tome nije među zemljama EU sa najvećom putnom mrežom, najviše ima Španija 16.000 kilometra, a sledi Nemačka sa 14.000, prema podacima Evrostata.

Mandači je rekao za BBC da mu je cilj da ujedini stanovništvo oko cilja da imaju auto-puteve. Auto-put na parceli u njegovom vlasništvu blizu frekventnog glavnog puta simbolično je izgrađen u Sučavi, oblasti bez auto-puteva. On je rekao da taj region jedini u Rumuniji uopšte nema auto-puteve.

„Nemamo ni metar auto-puta pa sam odlučio da izgradim metar da dokažem da je to moguće“, rekao je Mandači za BBC.

Saobraćaj na obližnjem putu je bio u zastoju zato što se nekoliko stotina pristalica pojavilo da prisustvuje takozvanom otvaranju auto-puta. Bilo je prisutno i nekolko medija, kao i vozilo hitne pomoći i vatrogasna kola dok je mali avion preletao noseći natpis u kome se traže auto-putevi.

„Mislim da smo ujedinjeni. Nikad nisam doživeo trenutak ovakve solidarnosti medju Rumunima“, uzviknuo je Mandači iznad buke automobilskih sirena.

Okupljeni su glasno navijali kada je on presekao vrpcu da otvori ono što nazivaju „auto-put spomenik“.

IZVOR: BETA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *