11:50 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / RUSIJA OSUĐUJE UVOĐENJE SANKCIJA DODIKU

RUSIJA OSUĐUJE UVOĐENJE SANKCIJA DODIKU

Rusija osuđuje uvođenje sankcija Ministarstva finansija SAD protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

moskva

“Najoštrije osuđujemo ovaj pristrastan korak. Posmatramo ovaj potez kao još jedan dokaz pokušaja odlazeće administracije Baraka Obame vještački komplikuje dalje međunarodne napore u postkonfliktnom rješenju na Balkanu i drugim regionima. Smatramo argumente američke strane kao neosnovane“, navodi se u sapštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ističu da je cilj ovih pristrasnih akcija vještački prebaciti na Milorada Dodika i Srbe iz Bosne i Hercegovine kompletnu odgovornost za kočenje procesa stabilizacije u BiH, radi maskiranja vlastitih grešaka u prošlosti u Bosni i Hercegovini.

„U kontinuitetu polazimo od toga da se saradnja sa svim stranama u BiH mora obavljati isključivo na osnovu poštovanja suvereniteta zemlje kao i podsticanja bosanskohercegovačkih lidera prema konstruktivnom dijalogu u cilju traženja prihvatljivih odluka za otvorena pitanja u skladu sa Opštim okvirnim (Dejtonskim) sporazumom o miru u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine“, navodi se u saopštenju.

Iz MIP-a Rusije pozivaju partnere da odbiju korišćenje prijetnji i ultimatuma koji nanose očiglednu štetu našem zajedničkom dugoročnom zadatku – obezbjeđenju stabilnog demokratskog razvoja i socijalno-ekonomskog prosperiteta BiH.

„Potvrđujemo spremnost za aktivnu saradnju sa SAD i drugim državama- članicama Upravnog odbora Savjeta za implementaciju Mirovnog sporazuma za BiH u interesu sveobuhvatne podrške realizaciji dejtonskih principa jednakopravnosti dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata. Smatramo važnim da nastavimo sa usaglašenim kursom u okviru Upravnog Odbora prema zatvaranju Kancelarije Visokog predstavnika u BiH koji je već iscrpio svoj resurs te konačnoj predaji upravljanja svojom zemljom u ruke građana Bosne i Hercegovine“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *