16:21 , недеља , 21 јул 2019
Početna / ISTAKNUT / RUSKI DIPLOMATA U CRNOJ GORI PROGLAŠEN PERSONOM NON GRATA

RUSKI DIPLOMATA U CRNOJ GORI PROGLAŠEN PERSONOM NON GRATA

Vlada Crne Gore odlučila je da proglasi za personu non grata diplomatskog predstavnika akreditovanog u Ambasadi Rusije i da povuče saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori.

Iz crnogorske Vlade je saopšteno da je o mjerama obaviještena Ambasada Ruske Federacije u Podgorici, te da diplomatski predstavnik ima rok od sedam dana da napusti Crnu Goru.

„Crna Gora i ovu odluku donosi koordinisano sa saveznicima, u skladu sa mjerama koje su preduzele članice EU i NATO u vezi sa djelovanjem Rusije i napadom nervnim gasom u Velikoj Britaniji koji je Vlada odmah osudila kao znak solidarnosti sa našim britanskim partnerima“, navodi se u saopštenju.

Britanske vlasti okrivile su Rusiju za trovanje nervnim agensom 4. marta u britanskom gradu Solsberiju nekadašnjeg dvostrukog ruskog agenta pukovnika Ruske vojne obavještajne službe /GRU/ Sergeja Skripalja i njegove kćerke Јulije, koji su prebačeni u bolnicu i u kritičnom su stanju.

Većina članica EU već je protjerala bar po jednog ruskog diplomatu. Isto su učinile SAD, Kanada, Australija, Ukrajina, Norveška, Albanija i Moldavija.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *