3:43 , среда , 15 август 2018
Početna / REGION / RUSKI STAŽ I U SRBIJI

RUSKI STAŽ I U SRBIJI

Ministar  za rad Aleksandar Vulin izjavio je, po povratku iz Moskve, da će sporazum o penzionom i socijalnom osiguranju Rusije i Srbije, koji će uskoro biti potpisan, pomoći da naše kompanije, posebno građevinske, budu konkurentnije u Rusiji.
05-staz_620x0

– Radnici iz Srbije koji tamo rade sada plaćaju dva osiguranja, jedno fondu u Beogradu, a drugo nadležnom ruskom fondu, što dovodi do toga da njihov rad bude za 25 odsto skuplji. Preduzeća iz Srbije zato su manje konkurentna i mnogo skuplja – objasnio je Vulin.

Ministar je naglasio da će posle potpisivanja sporazuma Srbija moći da zaposli veći broj ljudi na ruskim gradilištima. Do sada nije bilo odgovarajućeg sporazuma o socijalnom osiguranju za naše radnike koji rade u Rusiji, kao i za ruske državljane koji rade u Srbiji.

Sporazum će se odnositi ne samo na one koji će ubuduće biti angažovani na radu u Rusiji, već i na one koji su trenutno tamo ili su bili angažovani. Ukoliko su imali određeni radni staž koji su stekli u Rusiji, u Srbiji će moći da se pozovu na njega i taj staž će se izračunati i prihvatiti kao penzioni osnov.

IZVOR-VEČERNJE NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *